Waardevolle kapelgevel klooster Heule wordt gestabiliseerd

Enkel de waardevolle voorgevel aan de straatzijde blijft behouden.© CHH
Enkel de waardevolle voorgevel aan de straatzijde blijft behouden.© CHH
Carlo Herpoel
Carlo Herpoel Medewerker Heule

De Stad Kortrijk en de Zusters van Liefde van Heule kwamen donderdag samen om de toestand van het klooster van de Zusters van Liefde in Heule te evalueren. Er is beslist om de waardevolle voorgevel van de kapel van het klooster aan de straatkant te schoren. De gevels aan de achterzijde, palend aan de schoolgebouwen worden afgebroken tot op een veilige hoogte.

De kapel van de Zusters van Liefde te Heule die dinsdag uitbrandde is onherstelbaar beschadigd. Doordat het dak volledig instortte zijn de muren niet meer stabiel. Uit veiligheidsoverwegingen is beslist om de gevels af te breken tot op een veilige hoogte.

Masterplan voor hele site

Enkel de waardevolle voorgevel aan de straatzijde blijft behouden. Deze wordt geschoord. Om deze werken zo snel mogelijk te starten, wordt een burgemeestersbesluit opgemaakt en worden de nodige afspraken gemaakt met de school en de omgeving.

Daarnaast buigt men zich over de toekomst van de rest van de gebouwen; Er wordt bekeken om een masterplan uit te werken voor de volledige site en om welke toekomstige architecturale betekenis de kapel en het klooster hierbij kan krijgen. Ondertussen zijn de opruimingswerken gestart.

Plaatselijk verkeer

Tijdens de opruimings- en stabiliteitswerken blijven de Koffiestraat en de Mellestraat enkel toegankelijk voor plaatselijk verkeer. Het straatdeel ter hoogte van de kapel blijft helemaal afgesloten wegens mogelijk instortingsgevaar van de kapelgevel.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.