Vrachtwagen vol stro vat plots vuur en brandt volledig uit

De vrachtwagen brandde volledig uit. © LV
Levi Verbauwhede
Levi Verbauwhede Medewerker KW

Op de site van Martens-Copanex in de Pannenstraat in Wielsbeke stond maandagnamiddag een vrachtwagen vol stro in lichterlaaie. De lading begon waarschijnlijk vanzelf te branden en veroorzaakte een enorme rookpluim.

Rond 16 uur reed een vrachtwagen met tientallen balen stro op de site van houtverwerkend bedrijf Martens-Copanex. Toen het gevaarte op de weegbrug stond, merkten enkele arbeiders achteraan de vlammen op. “Het stro brandde waarschijnlijk al toen de chauffeur opreed”, vertelt Jan Ghyselinck die in de loods ernaast aan het werk was.

Ontploffingen

“De bestuurder heeft dan snel wat verder gereden, centraal op de site, zodat het gebouw naast de weegbrug geen vuur zou vatten. Het ging enorm snel door de wind en in geen tijd stond de lading in lichterlaaie. Met enkele collega’s hebben we brandslangen uitgehaald, want de vlammen sloegen bijna over op ander materiaal. Dat hebben we gelukkig kunnen blussen om erger te voorkomen.”

De vrachtwagen vatte vuur en daardoor ontstonden verschillende ontploffingen. Verschillende brandweervoertuigen snelden ter plaats om de situatie onder controle te krijgen. Door het alerte optreden van de arbeiders en het bluswerk van de brandweer zijn enkel de vrachtwagen en alle strobalen volledig verwoest. Er vielen geen gewonden.

Naar de oorzaak is het nog gissen. “Met een droog product, wind en heel warm weer is er niet veel nodig om snel te branden. Nu gaan we het gecontroleerd laten uitbranden en de stro opentrekken”, aldus brandweerofficier David Vandecaveye van Hulpverleningszone Fluvia.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.