Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Vrachtwagen met stro vat vuur in Menen: A19 volledig dicht richting Ieper, omleiding langs Roeselare geblokkeerd door protest landbouwers

Christophe Lefebvre

Woensdagmiddag brak brand uit in een vrachtwagen langs de A19 in Menen. De ravage was enorm maar niemand raakte gewond. De autosnelweg werd urenlang volledig afgesloten. Wat daarop volgde was een indrukwekkend verkeersinfarct.

Kort na 13 uur bereikten verschillende oproepen de noodcentrale. Een vrachtwagen stond op de A19 in lichterlaaie, met een dikke rookwolk tot gevolg. De toegesnelde hulpdiensten konden weinig anders dan de A19, in de richting van Ieper, volledig voor het verkeer af te sluiten.

“Ik heb geen idee wat er is gebeurd, ik ben al blij dat ik niet gewond ben geraakt.” De chauffeur keek beteuterd toe hoe een ware vlammenzee zijn tientonner verzwolg. “Net voor de afrit Menen kwam een auto voor me rijden met zijn 4 knipperlichten aan. De passagier zwaaide wild met de armen uit het raam. Ik was me nog van geen kwaad bewust maar eenmaal ik in de achteruitkijkspiegel keek, zag ik middenin mijn oplegger de vlammen al omhoog schieten. In een reflex heb ik me op de pechstrook gezet maar toen al besefte ik dat er geen blussen meer aan was. Ik had zopas een volledige lading vlas opgeladen, een gewillige prooi voor het vuur. Hoe het ontstaan is? Daar heb ik het raden naar.”

De brandweer was uren in de weer met het blussen van de brand. “Het wordt een proces van lange adem, wat in verschillende etappes zal moeten gebeuren”, liet de brandweerofficier ter plaatse optekenen. De A19 werd verschillende uren afgesloten, waarop de Federale Wegpolitie het verkeer via de secundaire wegen liet omrijden. Er volgde nagenoeg meteen een indrukwekkend verkeersinfarct dat tot vele kilometers verder voelbaar was. Een omleiding via Roeselare bleek onmogelijk door de actie van de landbouwers. Het verkeer moest dan ook de autosnelweg in Moorsele verlaten en zo via Menen de A19 opnieuw vervoegen.

Op verschillende plaatsen langs het traject moest de politie het verkeer regelen maar voor de automobilisten was het wachten geblazen. Via sociale media verschenen al snel waarschuwing dat wachttijden tot een uur de norm waren. Rond 15 uur besloot de politie, in overleg met de brandweer, om de linkerrijstrook van de A19 reeds open te stellen. Op die manier konden de stilstaande wagens na meer dan 2 uur eindelijk vertrekken.