Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Vermoedens van brandstichting in Stedelijke Academie

Redactie KW

De politie van Brugge onderzoekt een mogelijke brandstichting in de Stedelijke Academie. Dinsdagavond laat brak daar brand uit in een lokaal, nadat er volgens onze informatie eerst al een inbraakalarm werd geactiveerd. De gevolgen voor de werking van de school blijven door het snelle ingrijpen van de brandweer wel beperkt.

De Stedelijke Academie in hartje Brugge is gevestigd in een historisch en beschermd gebouw. De leslokalen moesten er dinsdagavond laat in principe verlaten bijliggen, maar omstreeks 22 uur liepen er bij de brandweer verschillende meldingen binnen van een sterke brandgeur die uit de gebouwen in de Katelijnestraat leek te komen. Een vermoeden dat al snel juist bleek, aangezien vlak voordien het automatisch brandalarm van de school in werking was getreden.

De Brugse brandweer ging ter plaatse en kreeg versterking van het korps uit Oostkamp. Eenmaal in de gebouwen troffen de brandweerlui effectief een brandhaard aan in één van de lokalen. De brandweer had de situatie gelukkig snel onder controle en kon vermijden dat het vuur zich verder verspreidde, waardoor de schade beperkt bleef. De politie deed ter plaatse meteen de nodige vaststellingen en sluit kwaad opzet niet uit.

Bij de directie van de Stedelijke Academie willen ze evenwel geen commentaar geven op de brand en verwijzen ze door naar het stadsbestuur. Schepen van Onderwijs Jasper Pillen (Open VLD) kan zich evenwel niet uitspreken over de oorzaak in het belang van het onderzoek. “De oorzaak wordt onderzocht”, zegt Pillen, die dinsdagavond zelf nog ter plaatse ging. “Door het snelle optreden van de brandweer bleef de schade beperkt en verspreidde de rook zich niet verder. Gevolgen voor de werking van de school of de leerlingen is er daarom niet.”

Wie de mogelijke brandstichters zijn, is vooralsnog onduidelijk. Verder onderzoek moet dat uitwijzen. Het parket heeft een branddeskundige aangesteld om de precieze oorzaak van de brand te onderzoeken. Het is nog wachten op de bevindingen van de expert. (MM)