Tuinaannemer Henk (58) meet schade op na verwoestende brand: “Hallucinant”

© (Foto MM)
© (Foto MM)
Redactie KW

In bedrijvenpark ‘t Walletje in Knokke-Heist is de schade van de verwoestende brand pas écht duidelijk geworden. Drie bedrijven zijn volledig verwoest. “De schade is gigantisch”, zegt Henk Warnier van tuinbouwbedrijf Warnier. “Er stond voor meer dan 1 miljoen euro materiaal in de loods. Maar opgeven? Neen, dat nooit.”

Eén grote puinhoop, een ravage: woorden schieten tekort om de schade na de verwoestende brand van dinsdagmiddag te omschrijven. Drie bedrijven – Knokke Storage, Wildspirit en tuinbouwbedrijf Warnier – zijn volledig vernield. “Hallucinant”, omschrijft Henk Warnier zijn gevoel. “Alles is weg. In de loods stond voor minstens 1 miljoen euro aan materiaal. Kranen, graafmachines, stenen, afsluitingen, zelfs nieuwe machines die we nog nooit gebruikten. Ook drie moto’s van personeelsleden bleven in de brand. Het is amper te geloven. Het lijkt net alsof er een vliegtuig is neergestort, zo groot is de ravage.” Een blik op de schade geeft Henk helemaal gelijk. Van de drie bedrijven blijft amper iets over. De brandweer was woensdagochtend, bijna 24 uur na de brand, nog steeds aan het nablussen. Dat deden ze al de hele nacht om een heropflakkering te vermijden.

Woning gevrijwaard

Het parket stelde een branddeskundige aan om te achterhalen hoe het vuur ontstond. “Het is wachten op zijn bevindingen”, laat het parket weten. Henk Warnier (58), die maandag nota bene z’n verjaardag vierde, twijfelt steeds meer dat de brand effectief in zijn loods ontstond. “Achteraan stond niks van elektriciteit of machines. Wat tl-lampen aan het plafond, dat was het. Natuurlijk zouden we héél graag weten hoe zo’n vlammenzee kon ontstaan”, zegt de man, die op het moment dat het vuur ontstond niet thuis was. Het waren zijn dochters die de vlammen opmerkten en de hulpdiensten alarmeerden. Ook de echtgenote van Henk snelde meteen huiswaarts toen ze het nieuws vernam. “Al van kilometers ver kon ik de rookpluim zien”, zucht de vrouw. “Een verschrikkelijk gevoel als je weet dat het jouw bedrijf is dat in brand staat.” Uiteindelijk kon het gezin niet anders dan toezien hoe het bedrijf helemaal uitbrandde.

“Achteraf bekeken zijn we vooral opgelucht dat onze woning gevrijwaard is gebleven”, zegt het gezin. Even vreesden we daar echt voor. Als de wind de andere richting uitblies, waren we ook dat kwijt.” Voor Henk, zijn vrouw en twee dochters wacht de komende tijd de moeilijke taak om de planning om te gooien. “Het enige geluk, als je dat zo kan noemen, is dat de brand overdag ontstond. Onze camionetten met klein materiaal waren op baan. Voor onderhoud van de tuinen kunnen we dus grotendeels wel aan de slag blijven”, aldus Henk.

Toekomst

Ondanks de enorme tegenslag, denkt Warnier niet aan stoppen. “Absoluut niet”, zegt Henk vol overtuiging. “We zullen de loods heropbouwen. Daar ben ik 100 procent zeker van. Natuurlijk worden het nog moeilijke weken, maar dit is ons levenswerk. We blijven positief. Er raakte niemand gewond, dat is het voornaamste.” (MM)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.