Tienduizenden euro’s schade voor landbouwersgezin na zware brand in loods

Het dak is volledig vernield door de vlammen, de muren zijn zwartgeblakerd maar het ergste is dat door de hitte de metalen dakstructuur aangetast is.© JH
Het dak is volledig vernield door de vlammen, de muren zijn zwartgeblakerd maar het ergste is dat door de hitte de metalen dakstructuur aangetast is.© JH
Redactie KW

Een landbouwersgezin uit de Klerkenstraat in Esen werd zaterdagavond getroffen door een zware brand in een loods. Een tractor en een preirooier gingen in vlammen op en een grote loods is zwaar beschadigd. “De schade loopt in de tienduizenden euro’s”, zucht zoon Pieter D’Hulster.

Het gezin dat het gemengd landbouwbedrijf runt, bestaande uit vader Marc D’Hulster, echtgenote Rika en zoon Pieter, zat zaterdagavond omstreeks 20.15 uur binnen. “Opeens hoorden we wat geknetter en plots een luide knal”, zegt Pieter. “Toen we buiten gingen kijken wat er aan de hand was, zagen we meteen dat er een felle brand woedde in de loods. Binnen stond een van onze tractoren in brand. De knal kwam wellicht daar vandaan.” Terwijl de landbouwers de hulpdiensten opbelden, gingen ze meteen zelf aan de slag om te redden wat er te redden viel uit de loods.

Tienduizenden euro’s schade

Ze slaagden er in om een groot deel van de landbouwvoertuigen buiten te zetten. De tractor waar het vuur ontstond, stond intussen wel in lichterlaaie. “Ook de preirooier stond vlakbij en is mee in vlammen opgegaan”, gaat Pieter verder. “Vooral de tractor heeft toch een aanzienlijke waarde. Door de hoge vlammen is ook de loods zwaar aangetast. Het gaat om een loods in twee delen. Het deel waar de brand ontstond, is nog vrij nieuw. De loods is ongeveer 12 op 15 meter groot. Het dak is volledig vernield door de vlammen, de muren zijn zwartgeblakerd maar het ergste is dat door de hitte de metalen dakstructuur aangetast is. De poutrellen zijn wat verbogen. Wellicht zal alles moeten vernieuwd worden. Als we alles optellen, zitten we met ettelijke tienduizenden euro’s aan schade, mogelijk zelf meer. We wachten op de komst van de verzekeraar om alles te bekijken.”

Tot zondagavond stro blussen

De brandweer had het vuur zaterdagavond vrij snel onder controle. Samen met de landbouwers en behulpzame buren werden heel wat grote balen hooi naar buiten gebracht met een verreiker. Die waren aan het smeulen. De brandweer bluste daar het hooi nog lange tijd. “We moesten het hooi nadien zelf ook nog uren nablussen”, zegt Pieter. “Zaterdagnacht hebben we ons bed niet gezien. Zelfs zondag moesten we het hooi blijven blussen tot ’s avonds. Dat bleef maar smeulen.”

De politie kwam ter plaatse voor de nodige vaststellingen en verwittigde ook het parket. Die stelde geen branddeskundige aan omdat het duidelijk was dat de brand accidenteel ontstond, wellicht bij een kortsluiting in de tractor. (JH)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten