Solidariteitsacties voor uitgebrande De Clesse ‘on hold’

Komende week zou de stad Oudenburg samen zitten met enkele lokale handelaars om nog meer solidariteitsacties op te zetten voor uitbater Patrick.© Jeffrey Roos
Komende week zou de stad Oudenburg samen zitten met enkele lokale handelaars om nog meer solidariteitsacties op te zetten voor uitbater Patrick.© Jeffrey Roos
Redactie KW

De uitbater van restaurant De Clesse op het Marktplein in Oudenburg is opgepakt en ondervraagd. Het parket onderzoekt de piste van brandstichting. Vrijdag brak opnieuw brand uit in het restaurant, de tweede brand al in amper een week tijd. “Ik heb opdracht gegeven om alle solidariteitsacties ‘on hold’ te zetten”, zegt burgemeester Anthony Dumarey (Open Vld).

Op tweede kerstdag brak brand uit op de bovenverdieping van het iconische gebouw op het marktplein. De brand vernielde de hele bovenverdieping en ook het restaurant liep ernstige schade op. Patrick Konings, de uitbater van het restaurant die er ook woont, was op dat moment aanwezig. Hij kon nog naar buiten lopen. Op nieuwjaarsdag brak opnieuw brand uit. Deze keer in de keuken, waar enkele houten pallets vuur hadden gevat. De brand was snel onder controle, maar het parket liet zaterdagmorgen weten dat de piste van brandstichting onderzocht wordt. Uitbater Patrick Konings werd opgepakt en werd verhoord door de politie.

Onderzoek afwachten

De stad Oudenburg had al tips gevraagd om een pop-uplocatie te voorzien voor De Clesse, aangezien de opbouw minstens een jaar zou duren. Burgemeester Anthony Dumarey reageert dan ook aangeslagen op het nieuws. “ Het is nog lang niet zeker dat Patrick iets met de brand te maken heeft, daarvoor moet ook ik het onderzoek afwachten ”, vertelt de burgemeester. “Ik heb zaterdagmorgen wel opdracht gegeven aan de medewerkers van de dienst Lokale Economie om alle mensen die solidariteitsacties organiseerden op te bellen, om die acties even ‘on hold’ te zetten.”

Komende week zou de stad samen zitten met enkele lokale handelaars om nog meer solidariteitsacties op te zetten. “Het is bijzonder jammer voor onze inwoners. Heel wat mensen wilden onmiddellijk in de bres te springen voor Patrick. Als zou blijken dat Patrick inderdaad iets met de brand te maken heeft, dan zou ik dan ten zeerste betreuren. De Clesse bevond zich in een iconisch gebouw op een hele mooie ligging in onze stad. We keken ernaar uit om het gebouw en de toekomst van De Clesse, samen met Patrick, een nieuw verhaal te geven .”

Oliebollenverkoop

Frederiek Vandenbussche van restaurant ‘La Maison du Terroir’ stond als een van de eersten klaar om Patrick te helpen. “De kaarten liggen nu uiteraard helemaal anders”, zegt Frederiek. “De bedoeling was dat we de komende weken samen zouden zitten met de stad om een grote benefietactie te organiseren. Als blijkt dat er inderdaad meer aan de hand is, dan trekken wij er onze handen van af. De benefietactie zou een soort van voorloper zijn op Oudenburg Culinair. Toen ik het nieuws over de tweede brand vernam, dacht ik al dat het geen toeval kon zijn. Waar rook is is vuur, in dit geval letterlijk. Het is verschrikkelijk. We wachten natuurlijk het onderzoek af.”

Gina Gryson en Kris Houthoofdt van brasserie ‘t Vielootje zijn bezig met een grote oliebollenbak. De opbrengst van de verkoop zou naar Patrick en de heropbouw van De Clesse gaan. “We gaan door met bakken”, zegt Gina vastbesloten. “We hebben teveel bestellingen gekregen om nog te annuleren. Die mensen opbellen zou meer werk in beslag nemen, dan de oliebollen effectief te bakken. Natuurlijk gaan we het onderzoek volgen. Als blijkt dat er kwaad opzet in het spel is, dan gaan we de opbrengst schenken aan een ander goed doel .” onderzoek. De zaakvoerder wordt zondagavond voorgeleid voor de onderzoeksrechter.

(JRO)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.