Zware brand oude hoeve in Koolskamp blijkt accidenteel

© BF
© BF
Redactie KW

Een zware uitslaande brand bracht woensdagmiddag omstreeks 15.30 uur heel wat schade aan een oude hoeve langs de Burgerleenstraat in Koolskamp aan. De hoeve is onbewoonbaar. De branddeskundige van het parket heeft vastgesteld dat de brand een accidentele oorzaak had.

Woensdagmiddag ontstond er plots een brand in de keuken van een oude hoeve langs de Burgerleenstraat in Koolskamp. Hoe de brand precies ontstond is onduidelijk. Een ouder echtpaar dat op de hoeve woont, was op het ogenblik van het uitbreken van de brand niet aanwezig. Hun zoon, die bezig was met werken op de boerderij, was wel in de buurt. Hij was het die de brand opmerkte.

Veel rook

“De brand ontstond in een keukengedeelte aangebouwd aan de achterzijde van de hoeve. De brand breidde zich snel uit”, aldus Johan Vandeputte, brandweerofficier bij de brandweer van Ardooie. De korpsen van Roeselare, Lichtervelde, Zwevezele en Ardooie snelden kort na het uitbreken van de brand ter plaatse. “Via verschillende kanten probeerden we het vuur te verspreiden. Doordat een deur tussen de keuken en het woongedeelte vernield geraakte door het vuur, was er serieuze rookontwikkeling doorheen de ganse woning.”

Onbewoonbaar

De brandweer haalde een aantal pannen van het dak en kreeg uiteindelijk het vuur snel onder controle. “De keuken is helemaal verwoest. In de woning is er heel wat rookschade. De hoeve is tijdelijk onbewoonbaar”, aldus Vandeputte. Onmiddellijk nadat de toestand onder controle was, werd ook een elektricien verwittigd. Door de brand was ook de elektrische installatie die ervoor zorgde dat de dieren op de boerderij eten krijgen, stuk. “Wanneer die dieren geen eten krijgen, worden ze erg onrustig. Het is dus heel belangrijk dat ook dat probleem snel opgelost geraakt.”

Terecht bij dochter

Burgemeester Karlos Callens (Groep 82) kwam al snel ter plaatse om te kijken wat er precies gaande was. Hij bevestigt de vaststelling van de brandweerofficier. “Er is heel wat schade aan de hoeve. De mensen kunnen hier tijdelijk niet wonen. Gelukkig kunnen ze de komende periode bij hun dochter terecht.”

Er is een deskundige aangesteld om de oorzaak van de brand te achterhalen. De branddeskundige heeft vastgesteld dat de brand een accidentele oorzaak had. (BF)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.