Maand na brand bij Rudy en Dorine uit Ingelmunster: “We verliezen de moed niet”

Rudy in de kamer met de sauna waar de brand ontstond. Verschillende kamers op de bovenverdieping werden volledig vernield. (foto FODI)©FODI
Rudy in de kamer met de sauna waar de brand ontstond. Verschillende kamers op de bovenverdieping werden volledig vernield. (foto FODI)©FODI
Patrick Depypere
Patrick Depypere Showbizzmedewerker

Een goeie maand geleden verwoestte een brand de kangoeroewoning van Rudy Vandenabeele en Dorine Meesseman. Het vuur ontstond aan de saunakachel en uiteindelijk bleven enkel de keuken en het kapsalon van Dorine gevrijwaard. Ondanks de mokerslag verliest het gezin de moed niet. De rest van de woning wordt volledig gestript en heropgebouwd. “Tegen de zomerhopen we er opnieuw te kunnen wonen”, klinkt het.

De brand brak uit op zaterdag 19 december en ontstond op de bovenverdieping aan de saunakachel. Er volgde een hevige rookontwikkeling die zich al snel in de hele woning verspreidde.

Rudy (63) en zijn vrouw Dorine (61) verbleven op dat moment in hun tweede verblijf in Westende-Bad. Zoon Tom, zijn vrouw Liselotte Populier en de kinderen Louise, Julie en Lucas bevonden zich wel in de woning, want hun nieuwbouw naast het ouderlijk huis was toen nog niet afgewerkt. Ook hun tante Sonia Demuynck (80) woont bij hen. Even voor 12 uur gingen de rookmelders op de bovenverdieping af. De schoondochter ging kijken, maar door de hevige rook kon ze de trap niet meer op. Het plaatselijk brandweerkorps kwam met zwaar materiaal ter plaatse en vroeg bijstand van het korps uit Meulebeke.

“Beelden sneller op sociale media dan dat wij ter plaatse raakten”

Terwijl het vuur de bovenverdieping verteerde, was kapster Dorine in Westende-Bad net klaar met strijken. “Even voor de middag werden we door onze schoondochter verwittigd dat er rook was rond de sauna. Ze was in paniek. Wij zijn meteen vertrokken, maar reden rustig naar Ingelmunster”, zegt Rudy. “Ter hoogte van Brugge zagen we echter filmpjes passeren op sociale media van mensen die de brand in onze woning al hadden gepost. Toen brak er wel paniek uit. En toen ik aan de rotonde in Ingelmunster – niet ver van onze woning – arriveerde, mocht ik van de politie niet doorrijden. Ik zei hen dat ik wel verder moest, want mijn huis in brand stond.”

“Ik leerde één iets: sociale media zijn niet goed, toch niet voor dergelijke zaken. Die ramptoeristen filmen en posten maar. Heb je er echter zelf mee te maken, dan is het niet leuk om zoiets al onder ogen te krijgen wanneer je nog niet ter plaatse bent.”

Schrok je van de schade toen je – samen met de brandweer – de woning mocht betreden?

Rudy: “We kwamen langs het kapsalon binnen en daar viel het mee. We zagen vooral roet en water. Maar toen we naar boven stapten… bleek alles zwart. In verschillende kamers was alles weggebrand. In de daaropvolgende functioneerden we op automatische piloot. We werden geleefd. We moesten ook aan zoveel denken: zetten we een nieuwbouw of renoveren we ons huis? Dorine wilde het renoveren.”

Toen wij op de plek aankwamen, was er al een enorme rookontwikkeling. Werd de brand – ondanks het middaguur – toch te laat opgemerkt?

Rudy: “Helemaal niet. Boven hangen er rookdetectoren en die traden in werking. Onze schoondochter deed de deur naar boven open, maar toen was de hele sauna al in rook gehuld. Nu zullen we sowieso geen sauna meer installeren in onze woning. Misschien wel nog in onze tuin, maar zeker niet meer binnen.”

Kan het kapsalon op 13 februari openen, indien de federale overheid het licht op groen blijft zetten?

Dorine: “Het kapsalon werd door een gespecialiseerde firma al grondig gepoetst. In de keuken en het kapsalon hebben we nog elektriciteit en warm water, in de rest van de woning niet. We kunnen dus opnieuw starten. Als het dak eraf moet, zoeken we wel een oplossing. Misschien zetten we dan tijdelijk een container die dienst doet als kapsalon?”

Het dak eraf? Hoe groot is de schade?

Rudy: “Het exacte bedrag weten we nog niet, maar de woning wordt wel volledig gestript. Het dak moet eraf, de muren worden opnieuw ruwbouw en zowel boven als beneden moeten alle plafonds er uit. De verzekering is er mee bezig. Wanneer we eraan beginnen? Met mijn karakter liever gisteren dan morgen. Voor de verzekering vragen we al prijsoffertes op. De aannemers beloofden om elkaar snel op te volgen. Eind februari moet de opkuis beginnen en wordt het dak ontmanteld. Midden maart komt er dan al een nieuw dak. De mensen van de elektriciteit, het sanitair, de verwarming… hadden net gewerkt in de nieuwbouw van onze zoon. Zij krijgen de eerste kans om onze woning te herstellen. Zijn ze niet vrij, dan zoeken we iemand anders, maar iedereen wil ons wel onmiddellijk helpen. Tegen de zomervakantie willen we deze donkere bladzijde omdraaien en weer in ons huis wonen.”

Jullie wonen nu in Westende-Bad?

Rudy: “Dat klopt, maar elke dag komen we wel eens terug naar ons huis in Ingelmunster. Mémé Sonia blijft aan zee. Tijdens de kerstvakantie hebben de stielmannen constant doorgewerkt aan de woning van onze zoon en schoondochter in de Krekelstraat, zodat ze er ruim een week geleden met hun gezin de intrek in konden nemen. We woonden dus wel enkele weken met acht gezinsleden samen in Westende-Bad.”

Kan Sonia die brand plaatsen?

Dorine: “Tijdens de brand werd ze opgevangen door de buren. Daarna namen we haar mee naar de zee. Ze heeft de schade dus niet gezien. Ze wil enkel terugkeren als alles hersteld zal zijn.”

Hebben jullie veel waardevolle zaken verloren in de brand?

Rudy: “Wat emotioneel zwaar is, is dat ook de urne van mijn papa hier stond. De video-opnames van de eerste communie van onze zoon, zijn vormsel, huwelijk… Alles is weg. Dat zijn allemaal zaken met een emotionele waarde, maar die zitten als herinneringen in ons hart. Gelukkig kon iedereen op tijd de woning verlaten.”

“Zaken met emotionele waarde die we verloren, zitten wel nog in ons hart”

Er staan hier zakken met kledij…

Dorine: “En die vliegen allemaal in de vuilnisbak. Al die kledij werd naar de wasserij gedaan, maar het blijft naar de brand ruiken. We vinden het jammer dat de verzekering daar een fortuin aan spendeerde, want het helpt niet. Weet je, Rudy en ik zaten er opeens door, omdat we door de geur van die kledij constant weer aan die brand werden herinnerd.”

Het is niet jullie eerste brand. Hoe gaan jullie daarmee om?

Rudy: “We hebben dit al eerder meegemaakt. 13 jaar geleden brak er brand uit bij onze zoon, toen hij nog zijn Tom Telecom in Oostrozebeke runde. Dat was in het holst van de nacht. Of we nu bang zijn van vuur? Als ik ergens passeer en ik ruik iets, dan kan ik het snel plaatsen. Er is een groot verschil tussen de geur van een haardvuur en de geur van een woningbrand. Ik trek nu wel altijd de stekkers uit, zelfs wanneer ik pas de koffiemachine heb afgezet. Een stopcontact, dat kan zó gevaarlijk zijn.”

Zorgde die brand ook voor spanning binnen het gezin?

Dorine: “We beleefden al vreemde weken. Je denkt niet helder. Vandaag wil je het zo doen, morgen anders. Ik moet er tegen mijn man ‘s avonds niet over praten of hij wordt boos. Dan heeft hij immers moeite om de slaap te vatten. Maar we geraken wel door die moeilijke periode, met dank aan onze familie en vrienden die ons enorm steunden en er nog altijd voor ons zijn.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier