Koppel ontsnapt aan dood bij gasontploffing in kelder

Aan de straatkant werden twee grote ramen aan diggelen geslagen.© GS
Aan de straatkant werden twee grote ramen aan diggelen geslagen.© GS
Redactie KW

Een koppel uit Markegem ontsnapte dinsdagmorgen aan de dood bij een gasontploffing in zijn huis. Door een lek in de kelder was er plots een enorme knal die een ravage aanrichtte. De vrouw kreeg de kelderdeur op zich en het raam werd uit de gevel geblazen.

De explosie gebeurde toen de bewoonster uit de Dentergemstraat iets voor 9 uur in de keuken stond en haar man Wally Spriet in de living zat. “In de kelder had zich gas opgestapeld van een propaantank die buiten staat”, zegt brandweerbevelhebber Lieven Rijckaert. “Het gas loopt via een leiding naar de kelder en wellicht is daar een lek ontstaan.”

De bewoners en de brandweer vermoeden dat een pomp in de kelder een vonk gaf die de ontploffing veroorzaakte. De knal was enorm. De keldermuur werd omvergeblazen en de deur vloog op de bewoonster in de keuken. De vrouw raakte op het eerste gezicht lichtgewond. Ze werd ter verzorging overgebracht naar het ziekenhuis. Haar man bleef zo goed als ongedeerd. “Hij heeft wel pijn aan zijn rug”, aldus zijn zoon die ter plaatse kwam.

Overnachten in mobilhome

Via de veranda aan de achterzijde ontsnapte de luchtdrukverplaatsing naar buiten. Ook daar was er veel schade. Aan de straatkant werden twee grote ramen aan diggelen geslagen. Het glas en de raamomlijsting werden tot op de oprit geblazen. “Het huis is voorlopig onbewoonbaar”, zegt Lieven Rijckaert van de brandweer. “We hebben metingen gedaan, de gaskraan afgesloten en de elektriciteit afgelegd.”

Burgemeester Koenraad Degroote (N-VA) kwam kijken om het getroffen koppel een oplossing aan te bieden. Maar Wally Spriet besliste dat hij in zijn mobilhome zou overnachten.

Na overleg met de verzekeraar ruimde de brandweer het puin op. Met een bakwagen werden de bakstenen uit het huis gedragen, de glasscherven werden opgeruimd en de ramen werden winddicht gemaakt. Door het ernstige incident was de centrumstraat van Markegem een hele poos afgesloten voor het verkeer.

(GS)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.