Koppel kan drie paarden net op tijd redden uit brandende stal in Zarren

Een zware brand vernielde zondagnacht de paardenstal en werkatelier van Jeffrey Desmet (26) en Chloé Spruytte (26) in de Roeselarestraat in Zarren. Het koppel werd om 2.45 uur wakker van het lawaai en stormde naar buiten. “We konden onze drie paarden redden. Het dak boven hen stond al in brand”, zegt Jeffrey.

© (Foto JH)
© (Foto JH)

Het was midden in de nacht dat Chloé plots wakker werd van wat geraas buiten. Ze porde haar vriend Jeffrey aan die even naar buiten keek. “Het was meteen duidelijk”, zegt Jeffrey. “Voorbij het raam vlogen al tal van vuurgensters. Onze stal staat zo’n 20 meter van onze woning vandaan. Dus we wisten hoe laat het was. Zeker nadat ik de voordeur open trok. Het dak boven mijn werkatelier met daarnaast de stallen stond al in lichterlaaie.”

Terwijl ze de brandweer belden stormde het koppel naar binnen in de stallen. “Het was vooral het werkatelier dat al in lichterlaaie stond”, gaat Jeffrey verder. “Maar het vuur was al overgeslagen naar de aanpalende stal. Daar zijn drie paardenboxen. Het dak van de dichtste box waar paard Luna stond, was al in brand gevlogen. Het stond tegen de poort te beuken om naar buiten te kunnen. We hebben de paarden zo snel mogelijk bevrijd en ze naar de weide gebracht. Ze lijken allemaal ongedeerd te zijn maar hebben zeker veel stress opgelopen. Twee van onze drie merries zijn drachtig en zijn al vrij ver gevorderd. Uit pure angst zou een merrie haar veulentje kunnen afwerpen maar dat is gelukkig niet gebeurd. We zullen wel nog een dierenarts raadplegen voor controle.”

Werkatelier uitgebrand

Nadat Jeffrey en Chloé de paarden konden redden was de brandweer snel ter plaatse. De post Kortemark kreeg versterking van de dichtste post Staden en Diksmuide. “Bij aankomst ging het om een uitslaande brand in het dak van de stallen”, zegt brandweerkapitein David Vanden Eynde. “De paarden waren gelukkig al gered. We concentreerden ons er vooral op dat de brand geen verdere uitbreiding nam richting stallen. Uiteindelijk hebben we ruim twee uren moeten blussen, zeker door de stro en het zeer droge houtgebinte. De schade is groot.” Vooral het werkatelier brandde volledig uit, net als het dak van de eerste paardenbox. Elders is er veel schade. De brand ging gepaard met een zware rookpluim en kreeg door het vele stro extra brandstof. Wellicht is een kortsluiting de boosdoener.

De brand komt ongelegen voor het koppel, die sinds een groot jaar in de stevig verbouwde hoeve woont. “Ik werk in een busbedrijf en blijf vandaag thuis voor de verzekering en om het dak tijdelijk te laten herstellen zodat alle paarden terug in de stal kunnen”, zegt Jeffrey. Voor Chloé komt de brand extra ongelegen. “Ik werk halftijds en studeer nog orthopedagogie”, zegt ze. “Enkele uren na de brand had ik een examen. Maar ik hoop dat het zal gaan en ik me er volop kan op concentreren.”

(JH)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.