Inferno vernielt levenswerk van vader en zoon Vandamme

Het hele gebouw - inclusief bureauruimtes en machines - is vernield.© Jelle Houwen
Het hele gebouw - inclusief bureauruimtes en machines - is vernield.© Jelle Houwen
Redactie KW

Een ware vuurzee vernielde dinsdagavond houtatelier Vandamme langs de Turkeyen in Lo. Werkelijk niets bleef gespaard van het inferno dat door het bedrijf raasde. Het bedrijf met 20 werknemers wordt geleid door Jeroen Vandamme, die vrijdag 41 jaar wordt, en zijn vrouw Florence, maar werd in 1985 opgericht door vader Ronny Vandamme (65). “Ons levenswerk is vernield. Werkelijk niets bleef gespaard”, zegt vader Ronny aangeslagen.

Het was dinsdagavond even na 20 uur toen Ronny van Koksijde naar huis reed en plots een grote zwarte rookpluim zag. “Ik zag dat die ter hoogte van Lo was maar kon de locatie niet duidelijk bepalen”, vertelt Ronny namens zichzelf en zoon Jeroen. “Pas toen ik dichter was zag ik dat de brand zich achter de kerk bevond, waar ons bedrijf ligt. Het zal toch niet waar zijn, nee toch , flitste door mijn hoofd. Plots telefoon. Mijn vrouw. Ze meldde dat het bedrijf in brand stond. Kort daarna was ik ter plaatse en zag ik die immense vuurzee. Ik kan niet beschrijven wat er dan door me heen ging.”

Zestig brandweermannen

Brandweerpost Lo-Reninge riep snel versterking op van manschappen en materiaal van posten Veurne, Diksmuide, Houthulst, Zuid-IJzer en Langemark. “Er werd een tankwagencircuit aangelegd om voldoende bluswater te hebben”, zegt woordvoerder Kristof Louagie van brandweerzone Westhoek.

Het hout lag tot 4 meter hoog gestapeld, waardoor er gevaar voor opflakkeringen is.© Jelle Houwen
Het hout lag tot 4 meter hoog gestapeld, waardoor er gevaar voor opflakkeringen is.© Jelle Houwen

“Zo’n zestig brandweermannen bestreden het vuur. Pas om 2 uur kon een groot deel terug vertrekken en bleef post Lo-Reninge nog ter plaatse. De laatste ploeg vertrok om 11 uur. Omdat er vier meter puin gestapeld ligt kunnen er nog heropflakkeringen voorkomen.”

Levenswerk vernield

Het parket stelde een branddeskundige aan. De oorzaak van de brand is nog niet bekend.

Ook voor de zaakvoerders is de oorzaak nog onbekend. “Het zou ergens achteraan begonnen zijn maar het is nog onduidelijk”, vervolgt Ronny Vandamme. “Het doet er niet veel toe nu. Het is allemaal verwoest. De loods meet 48 op 30 meter en alles is een grote chaos. Het was zowel de productieruimte, de opslagplaats als de burelen van het bedrijf. Tientallen machines, volledig nieuwe die CNC-gestuurd zijn, maar ook alle klein materiaal, vijf bestelwagens en de bureaus: alles is vernield. Wij zijn gespecialiseerd in allerhande houtwerk op maat, zoals ramen, deuren en totale inrichtingen. Het bedrijf startte ik in 1985 op als eenmanszaak en op 2 april 1994 trokken we dit nieuwe gebouw. In 2012 gaf ik de fakkel door aan mijn zoon Jeroen en zijn vrouw Florence. Hij bouwde het bedrijf verder uit tot wat het nu is: een gevestigde waarde. Ons levenswerk is vernield. We stonden totaal machteloos.”

Twintig personeelsleden

Ondanks het drama blijven Ronny en Jeroen strijdvaardig. “We willen er alles aan doen om ons totale personeelsbestand van 20 mensen aan boord te houden”, besluit Ronny. “Ik denk nu vooral aan Jeroen en Florence, die hard getroffen zijn. We hopen snel een nieuwe locatie te vinden maar daarmee hebben we nog geen nieuwe machines. Omdat we alle producten zelf ter plaatse maken zitten we daar ook met een probleem want die zijn vernield. Maar we blijven moedig. Zeker ook voor het personeel want ook zij zijn er het hart van in. We hopen snel meer duidelijkheid te krijgen.” (JH)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.