Grote solidariteit voor vader en acht kinderen die getroffen worden door zolderbrand

“De brandweer gaf ons mee dat het op dit moment nog te gevaarlijk is om terug binnen te gaan”, vertelt Dylan nog.© FM
“De brandweer gaf ons mee dat het op dit moment nog te gevaarlijk is om terug binnen te gaan”, vertelt Dylan nog.© FM
Redactie KW

Woensdagavond omstreeks 21.30 uur gingen de rookmelders af in een huurwoning in de Neerbeekstraat in Bissegem. Het gezin van Walter Dewildeman (59) moest de woning zo snel mogelijk verlaten door een zolderbrand. De brand bracht heel wat schade aan en maakt het huis tijdelijk onbewoonbaar voor Walter en zijn acht kinderen. Zoon Dylan blikt terug op het drama.

Vlak voor Walter woensdagavond wilde gaan slapen, gingen de brandalarmen over het hele huis af. “Mijn papa hoorde het alarm en is meteen naar boven gegaan”, vertelt zoon Dylan. Bij het naar boven gaan zag Walter rook uit de schakelaars komen. Hij dacht meteen aan een schoorsteenbrand en zorgde ervoor dat iedereen op tijd het huis verliet.”

Tijdens de evacuatie bracht Walter ook de brandweer op de hoogte van de situatie. “Alles gebeurde redelijk snel. De brandweer was er al na 5 à 10 minuten”, vertelt Dylan. De brandweer van de zone Fluvia merkte al snel dat er meer aan de hand was dan een schouwbrand. De oorzaak van de zolderbrand blijkt te liggen bij een technische kortsluiting.

Opvang voor het gezin

Afgelopen jaar was niet eenvoudig voor Walter en zijn acht kinderen. Vorig jaar stierf zijn vrouw Sylvie onverwacht. Op het moment van haar overlijden was ze zwanger van een zoontje, Yaron. Ondanks de woningbrand en de moeilijke situatie, kon het gezin op veel steun rekenen.

Toen Walter en zijn acht kinderen buiten wachtten tot de brandweer de situatie onder controle kreeg, boden verschillende buren hulp aan. Verschillende boden een kamer aan om te overnachten. Ook familieleden ondersteunen het gezin waar nodig.

“Iedereen kan terecht bij familieleden”, vertelt Dylan verder, “Ondanks het feit dat we niet allemaal onder hetzelfde dak slapen, doet het ons heel veel deugd dat we op hen kunnen rekenen.”

Tijdelijk onbewoonbaar

De zware zolderbrand van woensdagavond zorgde voor heel wat schade. Het gezin mag daardoor tijdelijk de huurwoning niet betreden. “Eerst moet alle isolatiemateriaal uit de woning. Daarna moeten we wachten tot de hele zolder is opgeruimd en moeten de verschillende verdiepingen grondig schoongemaakt worden”, vertelt Dylan.

“De brandweer gaf ons mee dat het op dit moment nog te gevaarlijk is om terug binnen te gaan”, vertelt Dylan nog. “Door de brand zijn er heel wat schadelijke stoffen vrijgekomen en zelfs 30 minuten rondlopen in het huis zou schade kunnen aanrichten aan de gezondheid.”

Het gezin hoopt zo snel mogelijk terug allemaal samen thuis te zijn. “Wij zouden graag het dagelijkse leven weer hervatten. Doordat iedereen ergens anders verblijft, is het niet eenvoudig om onze dagelijkse routine vlot te laten verlopen. Daarnaast is het ook veel gezelliger als we alle negen samen zijn”, vertelt Dylan. (FM)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.