Francis (82) en Myriam (77) uit De Panne ontsnappen tijdig uit zware brand maar zijn alles kwijt

Het vuur ontstond in een achterbouw van het huis. © BB
Redactie KW

De woning in de Sint-Elisabethlaan in De Panne die zondagavond werd getroffen door een uitslaande brand, is volledig vernield. Bewoners Francis Bossaert (82) en zijn vrouw Myriam (77) konden ontkomen, samen met hun hondje. Ze worden opgevangen bij hun dochter. Hun zoon Philippe (50) kwam maandag de schade opmeten. “Dit is een drama voor mijn ouders. Ze hebben niets meer. En alle herinneringen zijn in vlammen opgegaan”, getuigt de man.

Het vuur ontstond zondagavond rond 18.45 uur in een achterbouw van het huis. Francis en Myriam hadden er de frietpot in gang gestoken. Toen Myriam ging kijken of het frietvet al warm had, stond de hele ruimte echter al in brand. Het koppel belde in paniek de hulpdiensten, nam hun hondje en kon tijdig ontkomen uit het brandende huis.

Woning in lichterlaaie

Toen de massaal uitgerukte brandweer aankwam, stond de rijwoning al volledig in lichterlaaie. De vlammen sloegen metershoog uit de ramen. Het vuur had zich namelijk in een mum van tijd doorheen de woning verspreid door de aanwezigheid van een zware brandlast: een groot aantal boeken en houten plafonds, vloeren en bekleding.

De twee buurwoningen raakten ook beschadigd door de hitte en rook, maar zijn nog bewoonbaar. Ook die bewoners moesten de nacht elders doorbrengen.

Alle bezittingen kwijt

De 82-jarige Francis werd ter controle naar het ziekenhuis overgebracht. De man was volledig overstuur en had ook rook ingeademd. Hij en zijn vrouw worden nu opgevangen bij hun dochter Isabelle in Oostende. Zoon Philippe (50) uit Pollinkhove kwam maandagochtend de schade opmeten.

Mijn ouders hebben nu werkelijk niets meer

“Een drama voor mijn ouders”, getuigt de man. “Ze zijn hier in 1969 komen wonen en hebben het huis doorheen de jaren helemaal zelf verbouwd en vernieuwd. Het is enorm pijnlijk om mijn ouderlijk huis zo te zien. Alle herinneringen zijn in de brand gebleven. Mijn ouders hebben nu werkelijk niets meer”, zucht Philippe, die er opgroeide.

In shock maar ongedeerd

Hoe het nu verder moet met zijn ouders, weet hij nog niet. “Het allerbelangrijkste is dat ze ongedeerd zijn gebleven, al zijn ze wel in shock. Ze mogen voorlopig bij mijn zus verblijven maar natuurlijk kunnen ze daar niet voor altijd blijven. Papa zal ongetwijfeld wel opnieuw alleen willen wonen, maar op hun leeftijd is dat allemaal zo evident niet. Eerst moeten we afwachten hoe alles geregeld wordt met de verzekeraar”, aldus Philippe.

Gemeente biedt opvang aan

De gemeente De Panne staat alvast klaar om opvang te bieden indien nodig. “Er was zondagavond al noodopvang voorzien, maar dat bleek toen niet nodig gezien de slachtoffers terechtkonden bij familie. Het is altijd beter om te logeren bij mensen die je goed kent, in een vertrouwde omgeving.”

“Maar mocht er in de nabije toekomst nog nood zijn aan een onderkomen, zal de gemeente hoe dan ook een noodwoning te beschikking stellen zodat die mensen een dak boven hun hoofd hebben”, reageert burgemeester Bram Degrieck (Het Plan B). (BB)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.