https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Explosiegevaar na gaslek in straat in Torhout: dertigtal bewoners uur lang geëvacueerd

© (Foto JH)
Redactie KW

Bij een gaslek in de Lichterveldestraat in Torhout ontstond woensdagochtend reëel explosiegevaar. Daarom werden alle huizen in de onmiddellijke buurt ontruimd en een dertigtal bewoners geëvacueerd. “Wij lagen nog te slapen en werd uit ons bed gebonst. In pyjama namen we snel de hond mee en naar buiten”, zeggen Cindy en dochter Zoë.

Het gaslek ontstond rond 9.30 uur bij werken aan de nutsleidingen op het trottoir van de Lichterveldestraat in het centrum van de stad. Er werden enkele putten gemaakt maar de echte werfput bevond zich tegenover huisnummer 58, waar Marianne De Blieck woont. “Al bij het opstaan werd ik een sterke gasgeur gewaar”, zegt Marianne. “Het was echt doordringend. Toen ik buiten keek was er iemand van Fluvius. Die sprak ik aan en hij zei meteen dat hij net de brandweer had verwittigd en iedereen weg zou moeten omdat er gevaar was.”

Explosiegevaar

De politie en brandweer waren snel ter plaatse en bij metingen bleek dat er gas aanwezig was. “Zeker in het huis aan de werfput was er een explosief mengsel aanwezig”, zegt brandweerkapitein Marc Degrieck. “Als iemand daar een sigaret had opgestoken kon er ontploffingsgevaar optreden. Het ging weliswaar om een lagedrukleiding maar ook daarbij is er gevaar. Samen met de politie werd besloten om alle huizen in de onmiddellijke buurt te evacueren. Fluvius kon het gat dichten en metingen nadien gaven aan dat het gevaar geweken was. De huizen werden ook geventileerd waarna iedereen mocht terugkeren.” In totaal werden een vijftiental huizen en een appartementsblok geëvacueerd en moesten zo’n dertig bewoners een tijdlang op straat blijven.

Snel hond nemen

Onder hen ook Cindy Naeyaert en haar dochter Zoë. “Ik had een dag vrij en was even aan het uitslapen”, zegt Cindy. “Maar plots hoor ik luid gebonk aan de voordeur en de ramen. De brandweer zei dat er gevaar was en we snel weg moesten. In pyjama zijn we naar buiten gerend en konden we snel nog onze hond meenemen. Er was geen tijd meer om eerst nog kledij aan te doen.” Ook Marianne moest snel weg. “Ik mocht van de hulpdiensten niets meer aansteken maar wou wel snel nog mijn kat vinden. Gelukkig kon ik die meteen grijpen.” Andere buurtbewoners wilden ook nog hun katten evacueren maar daar was het te laat voor. Omdat het marktdag was waren verschillende bewoners niet thuis. Zij konden nadien even niet terugkeren. “Gelukkig had ik niet veel boodschappen bij en was er niets die snel in de koelkast moest”, zegt de 82-jarige Maria Beke. “Even wachten dan maar. Sjanse dat ik veel geduld heb”, glimlacht ze. Enkele bewoners die dringend iets nodig hadden, zoals medicatie, konden onder begeleiding van de brandweer wel hun huis binnen. Om 10.30 uur was alle gevaar geweken. (JH)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten