Parket bevestigt: brand Jeugdhuis De Tunne in Izegem is aangestoken

Jeugdhuis De Tunne is grotendeels vernield. De jongste maanden waren er geen activiteiten, maar het gebouw - eigendom van de stad - zal ook heropgebouwd moeten worden.
Jeugdhuis De Tunne is grotendeels vernield. De jongste maanden waren er geen activiteiten, maar het gebouw - eigendom van de stad - zal ook heropgebouwd moeten worden.
Wouter Vander Stricht

Het Izegemse jeugdhuis De Tunne liep in de nacht van zaterdag op zondag heel wat schade op door een brand. De brandweer kon voorkomen dat het vuur oversloeg op het jeugdontmoetingscentrum JOC en enkele burelen van de jeugddienst. Tom Janssens bevestigt namens het Kortrijkse parket dat de brand is aangestoken. “Een picknicktafel werd in brand gestoken, daarna sloeg het vuur over op het jeugdhuis. De zoektocht naar de dader(s) is ondertussen gestart.”

Vlak voor middernacht brak er een brand uit nabij het jeugdhuis De Tunne langs de Krekelstraat in Izegem. De brand ontstond omstreeks 23.30 uur nabij enkele zitbanken en sloeg al snel over op het jeugdhuis. De brandweer snelde ter plaatse, maar op dat ogenblik was de brand in het jeugdhuis al hevig.“De brandweer kon voorkomen dat het vuur oversloeg op het jeugdontmoetingscentrum en de burelen van de jeugddienst. Het jeugdhuis en de opslagruimtes erboven liepen wel ernstige schade op”, aldus burgemeester Bert Maertens (N-VA) die onmiddellijk ter plaatse kwam.

 © (Foto BF)
© (Foto BF)

Het werd al snel duidelijk dat de brand is aangestoken. Het vuur ontstond immers aan een kunststof picknicktafel. “En die ontbrandt natuurlijk niet vanzelf”, verduidelijkt Tom Janssens. “Het vuur is daarna overgeslagen op het gebouw. Er zijn enkele getuigen die ‘beweging’ zagen rond de gebouwen. Het buurtonderzoek is ondertussen gestart. Er werd ook al een branddeskundige ter plaatse gestuurd.”

Het aanpalende JOC werd gevrijwaard van de vlammen.
Het aanpalende JOC werd gevrijwaard van de vlammen.

Politie en parket beschikken ook over camerabeelden. “Er hangen daar in de buurt diverse camera’s waarvan we de beelden gaan onderzoeken.”

Enkele gelijkaardige banken stonden vlakbij De Tunne opgesteld en werden in brand gestoken.
Enkele gelijkaardige banken stonden vlakbij De Tunne opgesteld en werden in brand gestoken.

Burgemeester Bert Maertens was ‘s nachts ter plaatse, maar kwam op zondagmorgen ook nog even poolshoogte nemen. “Het gebouw heeft zware schade geleden. Het dak is helemaal vernield. Binnenin staat de toog overeind. Gelukkig heeft men het aanpalende JOC kunnen redden, al is daar ook wel wat waterschade.”

De ophef in Izegem is dan ook groot, zeker bij het door corona al getroffen jonge volkje. Ook gemeenteraadslid Justine Hollevoet (SP.A) die er ook al heel wat uren spendeerde, toonde zich gechoqueerd.

Ook Flip Kowlier leeft mee. ‘t Hof van Commerce werd praktisch gestichting op de JOC-site.

Blokkende studenten

Het was de bedoeling dat vanaf maandag de blokkende studenten een onderkomen gingen krijgen in het JOC. Burgemeester Maertens: “Aanvankelijk zaten ze in zaal ISO, maar daar kampen we met een waterlek. Daarna verhuisden ze naar De Leest. Maar omdat daar schilderwerken van start gaan, gingen ze opnieuw verhuizen, dit keer richting JOC. We zullen nu moeten bekijken of dit nog mogelijk is of als we naar een alternatief moeten zoeken.”

De schade loopt in de honderdduizenden euro's.
De schade loopt in de honderdduizenden euro’s.

(BF/WVS)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.