Eén maand na verwoestende brand is tuinbouwer Henk Warnier volop aan het werk: “Ik verloor niet één klant”

Henk Warnier: “Van de loods bleef alleen schroot over.”© MM
Henk Warnier: “Van de loods bleef alleen schroot over.”© MM
Redactie KW

Ruim een maand nadat in Westkapelle een enorme brand het tuinbouwbedrijf van Henk Warnier in de as legde, onderzoeken experts nog steeds hoe het vuur kon ontstaan. Hoewel bij de vlammenzee zowat al Henks materiaal verloren ging, denkt de tuinbouwer niet aan opgeven. Sterker: hij heeft zelfs nog extra klanten aangenomen.

Midden mei: ondanks het sombere regenweer staat de zomer wel degelijk voor de deur. Voor veel Vlamingen staat dat synoniem voor een fris gemaaid gazon en perfect aangelegde tuin. Hoogdagen dus voor tuinbouwbedrijven, zo ook voor Henk Warnier, zowat dé referentie in de ruime regio rond Knokke-Heist.

Tot één maand geleden het noodlot toesloeg. Een vlammenzee, in combinatie met een gigantische rookpluim die kilometers ver te zien was, veroorzaakte een ravage. Van de loods bleef alleen schroot over. Minstens één miljoen euro aan machines en aangekocht materiaal gingen verloren. Ook de gebouwen van Knokke Storage en Wildspirit liepen heel zware schade op. In welk van de drie bedrijven het vuur precies ontstond, is momenteel nog niet duidelijk.

Eén geluk

Eén maand na het inferno spreken we Henk opnieuw. Wat meteen opvalt: vlak naast zijn woning – die ‘dankzij’ de gunstige wind gespaard bleef tijdens de brand – is nog steeds een even grote puinhoop te zien. Zolang het onderzoek loopt, kan er niet gestart worden met puin ruimen. “Er is nog niks veranderd”, bevestigt Warnier.

“Het is m’n stijl niet om op te geven. Ik doe liever voort”

Dat er naarstig wordt gezocht naar de oorzaak werd de voorbije dagen duidelijk. Een tiental experts doorzocht samen met een deel van Henks personeel de puinhoop. Geen evidente opgave. Tractors, grasmachines, omheiningen, kettingzagen, betonmixers, tegels, palletten cement, versnipperaars, ladders, zaagmachines… Werkelijk alles wat een tuinbouwer nodig heeft, stond in de afgebrande opslagplaats. Ook persoonlijke bezittingen van de werknemers, zoals een gloednieuwe motor, gingen in rook op. “Het enige geluk dat we hadden, is dat de brand overdag ontstond. De werkmannen waren op de baan met volle bestelwagens”, vertelt Henk.

Wie de 58-jarige tuinbouwer bezig hoort en ziet, kan zich nauwelijks inbeelden hoe hard zijn bedrijf is getroffen. Hoop, vertrouwen en optimisme, dát straalt Henk uit. En dat is ook de bedoeling, zegt de man. “Kijk, na zo’n ramp kan je twee dingen doen: in een hoekje zitten en bij wijze van spreken leven van je omzetverzekering, of je kan terugvechten en positief de toekomst tegemoet zien. Ik kies voor dat laatste. Het is m’n stijl niet om op te geven. Ik doe liever voort. Niet alleen voor mezelf, maar ook voor het personeel. We hebben 18 mensen in dienst. Ook tegenover hen draag je een grote verantwoordelijkheid.”

Overlevingsmodus

“Na de brand hebben we één dag niet gewerkt”, gaat Henk verder. “Organisatorisch was dat onmogelijk. De eerste twee, drie dagen waren ook enorm confronterend. Kijk zelf, alles is weg hé. Maar bij zo’n tegenslag schrik je soms van jezelf tot wat je in staat bent.” Zelf blijft de tuinbouwer er bescheiden onder, maar wat hij de voorbije maand klaarspeelde, is écht wel straf. Honderden klanten en evenveel tuinen stonden op Henk en z’n team te wachten. In enkele uren tijd dreigde dat letterlijk in rook op te gaan. Nu, één maand later, blijkt dat het tuinbouwbedrijf geen klant heeft verloren. Sterker nog: Henk nam nog extra opdrachten aan. Hoe dat kan? Door snel te schakelen.

“Onze klanten merken eigenlijk niet dat we getroffen zijn door zo’n zware brand”, bedenkt Henk zich. “Er zijn bijvoorbeeld Luxemburgers die schrokken toen ik hen vertelde wat we amper enkele weken geleden meemaakten. Maar dat is ook de bedoeling. Vergelijk het met jullie branche: als de persen in brand vliegen, gaat de redactie toch ook niet maandenlang stoppen met kranten drukken? Neen, je schakelt over op overlevingsmodus en zoekt een oplossing. Dát is wat we hebben gedaan”, aldus Warnier.

Opportuniteiten

Die overlevingsmodus betekende voor de tuinbouwer de snelle aankoop en/of huur van nieuwe materialen. Voorbeeld: één dag na de brand huurde Warnier meteen enkele betonmixers om de terrastegels, die net toen waren geleverd bij een klant, toch te kunnen plaatsen. Het bewijst de drive die Henk na 37 jaar nog altijd in zich draagt.

Ook de toekomst ziet hij positief tegemoet. “Weet je, zo’n tegenslag brengt automatisch opportuniteiten met zich mee. We zullen onze loods sowieso heropbouwen. In de tussentijd kunnen we ons nieuw materiaal stockeren bij een plaatselijke boer even verderop. We hebben een tegenslag gehad, maar dat betekent zeker niet onze ondergang”, besluit Henk Warnier. (MM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier