Dochter (17) merkt op tijd brand op: “Ramp vermeden door emmers water te gooien”

In de Moerdijkstraat in Gistel brak dinsdagnacht brand uit in een woning.© BB
In de Moerdijkstraat in Gistel brak dinsdagnacht brand uit in een woning.© BB
Redactie KW

In de Moerdijkstraat in Gistel is dinsdagnacht rond 4 uur brand uitgebroken in een woning. Het was de dochter (17) die wakker werd en de brand opmerkte, toen er vlammen ontsnapten uit het plafond van haar kamer op de eerste verdieping.

“Ze maakte ons inderhaast wakker. We zagen meteen hevige vlammen uit ons plafond komen. We belden de brandweer en zagen dat het een kwestie van seconden was vooraleer ons hele huis in brand zou staan”, getuigt de vrouw des huizes, die liever anoniem blijft.

“We vonden geen brandblusapparaat in de buurt dus zijn we emmers water beginnen vullen om tegen het plafond te gooien. Zo kregen we de directe vlammen enigszins gedoofd, al zat het vuur achter de plafondbekleding”, aldus de vrouw, moeder van drie.

grote schade

Daarna nam de brandweer het over. Die kon voorkomen dat het huis onbewoonbaar raakte, al is de schade niet min.

“We vonden geen brandblusapparaat in de buurt”

“In onze slaapkamers kan niet meer geslapen worden, voorlopig. Er is brand-, rook- en waterschade. Ook de elektriciteit is afgesloten, boven. Gelukkig is ons dak gevrijwaard gebleven. Voorlopig slapen we dus beneden met ons gezin van vijf”, gaat ze verder. Er staat dagenlang poets- en oplapwerk op het programma. “De verzekeraar en brandexpert moet nog komen om een bestek op te maken.”

Trots op dochter

De oorzaak zou een oververhitte kachelpijp zijn die door de woning loopt. Door de hitte ontstond brand, die onopgemerkt kon uitbreiden. “We hebben het aan onze dochter te danken dat ons huis überhaupt nog recht staat en er niemand gewond is geraakt. Ik ben alvast heel trots, maar ook enorm geschrokken. Ik besef ook dat dit veel erger had kunnen aflopen”, besluit ze.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.