Collega’s starten crowdfunding na verwoestende brand: “Nina is er altijd voor iedereen, nu willen wij er zijn voor haar”

De drie collega's van AZ Delta die het initiatief voor een inzamelingsactie en crowdfunding namen. Van links naar rechts staan Lindsay ‘t Jaeckx, Anneleen Demeyere en Chris Vanhove. © Olaf Verhaeghe
Olaf Verhaeghe

“We kunnen niet zomaar toekijken terwijl die lieve Nina het zo moeilijk heeft. Dáárom doen we dit.” Drie verpleegkundigen van het AZ Delta-ziekenhuis zijn een forse inzamelingsactie gestart voor het gezin uit Roeselare dat maandagochtend vroeg werd getroffen door een brand. Twee kinderen van hun collega Nina moesten toen door de brandweer uit hun woning gered worden. Met een chocoladeverkoop en crowdfunding willen de collega’s het gezin financieel ondersteunen bij de heropbouw.

Ze werken niet op dezelfde dienst en kenden elkaar tot voor kort amper, maar toen ze het nieuws over de brand bij hun collega Nina hoorden, vonden ze elkaar meteen. Chris Vanhove, Lindsay ‘t Jaeckx en Anneleen Demeyere, drie collega’s in het Roeselaarse AZ Delta, slaan de handen in elkaar om Nina en haar gezin te helpen na een brand in hun woning.

Kindjes nog thuis

In alle vroegte brak maandagochtend op de eerste verdieping van het huis in de Kattenstraat in Roeselare brand uit. Nina, een alleenstaande mama, was op dat moment al naar het werk vertrokken, haar kinderen – allemaal tussen 10 en 18 jaar oud – waren nog thuis. Bij aankomst van de brandweer waren twee van de vier kinderen al buiten, twee anderen waren nog binnen en moesten door de brandweer gered worden. Het vuur zelf kon uiteindelijk vrij vlot worden geblust, maar de schade aan het huis, zeker op de eerste verdieping, is aanzienlijk.

“Een van de twee kindjes ligt nog op intensieve zorgen in het ziekenhuis in Brugge om te herstellen na de brand”, zegt Anneleen. “We horen Nina af en toe, maar naar mijn gevoel verkeert ze nog altijd in een soort shock. Ik denk niet dat ze goed beseft wat er eigenlijk is gebeurd. Ze is moe, zegt ze, en voelt zich futloos.” “Niemand verdient het om zo’n tegenslag te kennen, maar Nina al helemaal niet”, zegt Chris Vanhove. “Ze is er altijd voor iedereen, voor haar kinderen, voor haar familie, haar collega’s, haar vrienden. En zeker ook voor haar patiënten.”

Twee van de vier kinderen werden door de brandweer uit de brandende woning in Roeselare gered.
Twee van de vier kinderen werden door de brandweer uit de brandende woning in Roeselare gered. © a-BF

Inzamelingsactie en chocolade

“Het is alsof ze voelt als er iets met je scheelt”, pikt Anneleen in. “We kennen haar allemaal als een heel warm iemand. Ze staat klaar met een luisterend oor of met een klein gebaar als een kopje thee. Nina is er altijd voor iedereen, nu willen wij er zijn voor haar.”

Minder dan 24 uur na de brand ontstond op de AZ Delta-campus in Rumbeke het idee om een inzamelingsactie te starten voor het gezin van de getroffen collega. “Het was echt gek hoe we overspoeld werden met kledij, meubels en ander materiaal”, vertelt Lindsay. “Op alle campussen, zowel in Roeselare, Torhout als Menen, hebben we intussen zoveel zaken verzameld dat we eigenlijk vragen om niets meer mee te brengen.”

Daarom verleggen de collega’s hun focus nu naar een crowdfundingsactie, om het gezin financieel te steunen. “We hebben een Facebookpagina opgezet, Helpen verbindt mensen, en verkopen ook chocoladefiguurtjes om geld in te zamelen voor Nina en haar kinderen”, legt Lindsay uit. “En daarnaast werd ook een rekeningnummer geopend waar iedereen een vrije bijdrage kan storten. Op die manier hopen we een deeltje van de zorgen weg te nemen”, aldus Chris. “We kunnen niet zomaar toekijken terwijl die lieve Nina het zo moeilijk heeft. Dáárom doen we dit.”

De actie wordt vanuit alle afdelingen van het AZ Delta ondersteund en ook de directie schaart zich achter het initiatief van de drie collega’s. “Nina is op de hoogte en schrok in eerste instantie”, glimlacht Anneleen. “Ze is heel erg dankbaar, maar voor ons is dit het minste wat we kunnen doen voor haar. Iedereen in en buiten het ziekenhuis draagt haar een warm hart toe. Wij hopen en duimen alvast dat alles goed komt en dat we haar daar toch een klein beetje kunnen bij helpen.”

Wie chocolade wil bestellen ten voordele van Nina en haar gezin kan terecht op chocoladehelpt@outlook.com. Een financiële gift kan op het rekeningnummer BE43 5230 4983 1201. Alle opbrengsten gaan integraal naar de getroffen familie.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.