https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Brandstichting op achtste verdieping Hanekop

De brandweer kreeg de brand snel onder controle.
De brandweer kreeg de brand snel onder controle.
Redactie KW

Net nu de afbraakwerken zijn gestart, drongen onverlaten zondag toch nog eens binnen in de leegstaande gebouwen van het voormalige veevoederbedrijf de Hanekop. Op de achtste verdieping werd er brand gesticht. Getuigen zagen enkele jongeren weglopen.

Voorbijgangers zagen zondag rond 13.30 uur zwarte rook uit de achtste en negende verdieping van de Hanekop bij de Kop van de Vaart in Roeselare komen. Ze verwittigden de brandweer die snel ter plaatse was. De voormalige veevoederfabriek staat al sinds 2003 leeg en het was voor de brandweer geen sinecure om binnen te geraken.

Watertoren

“Met een reddingszaag hebben we een gat moeten maken in een van de poorten”, zegt brandweerkapitein Rob Nachtergaele van de brandweerzone Midwest. “Niet zo simpel, want tegen de poort was ook nog een houten plaat getimmerd.”

De brandweermannen baanden zich een weg in het verlaten gebouw en troffen bijna helemaal boven een brandhaard aan, in een voormalig bureel. Om op een efficiënte en snelle manier te kunnen blussen, hebben we een watertoren gemaakt via onze elevator”, zegt Nachtergaele. “De blusleidingen werden via ons voertuig naar boven gebracht, zodat we door de openstaande ramen de brand konden blussen.”

Vandalen

De situatie was snel onder controle. De brandweermannen in het gebouw deden nog een ‘sweeping’ om te zien of er nog andere brandhaarden waren. Dat was niet het geval. Volgens de eerste vaststellingen zou het gaan om brandstichting.

“Getuigen zagen nog enkele jongeren weglopen”, zegt een van de eigenaars. “We doen er nochtans alles aan om het gebouw af te zetten zodat er niemand nog in kan, maar toch duiken hier te pas en te onpas vandalen op. Hoe ze binnen geraken, weten we zelf niet.”

Renovatie

De Hanekop werd in 2017 gekocht door de zaakvoerders van Debaillie, Maselis en Versele-Laga in de Roeselaarse haven. Het voormalige veevoederbedrijf staat al sinds 2003 leeg. Vorige week zijn de afbraakwerken begonnen. De bedoeling is dat het grote pand gerenoveerd wordt en opslagplaatsen krijgt. (GS)

Lees meer over:

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.