Brand verwoest woning en aanpalend gebouw in Komen

De brand ontstond achterin de woning.© CLL
De brand ontstond achterin de woning.© CLL
Christophe Lefebvre

Maandagmiddag 29 maart brak brand uit in een woning in de Voorstadstraat in Komen. De brandweer was uren in de weer nadat ze te kampen kreeg met verschillende opflakkeringen. Niemand raakte gewond maar twee gebouwen werden onbewoonbaar verklaard.

De noodoproep bereikte de alarmcentrale kort na het middaguur. Een man had opgemerkt hoe er een stevige rookpluim opsteeg uit de woning van een vriendin en belde de brandweer. De hulpdiensten waren in geen tijd en in grote getale ter plaatse en kregen te maken met een moeilijke opdracht. “De brand ontstond in het achterste gedeelte van de woning en door de houten structuur hadden de vlammen eigenlijk vrij spel”, aldus de brandweerofficier.

Geen slachtoffers

“Bij onze aankomst werden onze manschappen geconfronteerd met een brand die het volledige bovenste verdiep van de woning al in zijn grip had. De aanpalende gebouwen, allen tegen de getroffen woning aangebouwd, waren eveneens een gewillige prooi voor het vuur. We hebben dan ook alles op alles gezet om die panden te vrijwaren.”

“Helaas konden we niet vermijden dat zowel de woning waar de brand startte als het gebouw er net naast onbewoonbaar zijn. De bewoonster van de woning was op het ogenblik van de feiten niet thuis, waardoor er ook geen slachtoffers vielen.”

Onderdak

Burgemeester Alice Leeuwerck, die pas een week geleden na haar zwangerschapsverlof opnieuw het werk had aangevat, volgde de situatie op de voet. “Volgens de eerste berichten die ik kreeg van de brandweer, blijkt dat de woning volledig uitgebrand is”, klinkt het op het gemeentehuis.

“De dame die er woont is dan ook dakloos en als gemeente hebben we meteen het nodige gedaan om haar tijdelijk een onderdak aan te bieden. Onze diensten zullen nadien zorgen voor een oplossing op langere termijn maar totdat we die hebben gevonden, hoeft niemand op straat te slapen.”

Slecht nieuws voor vzw Agora Jeunes

Het aanpalende gebouw, eveneens onbewoonbaar, werd gebruikt door vzw Agora Jeunes. De vereniging zet zich in voor jongeren in nood en ziet zich nu vleugellam gemaakt. “We kregen van de brandweer te horen dat een terugkeer naar onze burelen absoluut uit den boze is”, klinkt het bij de verantwoordelijke.

“De structuur van ons gebouw kreeg door de brand bij de buren flinke klappen en het is er nu ronduit onveilig. Onder begeleiding van de hulpdiensten kunnen we nu ons informaticamateriaal recupereren, in de hoop dat we onze activiteiten snel op een andere locatie zullen kunnen hervatten.”

De Voorstadstraat werd urenlang voor het verkeer afgesloten. De brandweer had de handen vol met de bestrijding van het vuur. Verschillende keren moesten de brandslangen opnieuw worden uitgerold nadat de vlammen heropflakkerden.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.