Dakloze redt vrouw uit brandende woning in Brugse Vulderstraat

In een rijhuis in de Vulderstraat in Brugge brak brand uit op de eerste etage.© Jan Van Maele
In een rijhuis in de Vulderstraat in Brugge brak brand uit op de eerste etage.© Jan Van Maele
Redactie KW

Een 26-jarige dakloze man heeft dinsdagavond een vrouw uit een brandende woning gered in Brugge. De vrouw stond op het balkon terwijl het op die verdieping hevig aan het branden was.

David Galle is amper 26 jaar, maar hij woont al elf maanden op straat. Hij pendelt tussen vrienden, de nachtopvang en de straat. Dinsdagavond was hij samen met een vriend rond 18 uur op weg naar het huis van een vriendin in Brugge. Ze waren van de bus gestapt en arriveerden in de Vuldersstraat in het centrum. Hun vriendin stond buiten en was in alle staten. “Ze was aan het gillen en wees naar haar huis. Wij zagen hoe de rook naar buiten kwam en haar mama boven op het balkon stond”, zegt David.

Hond overleeft het niet

De twintiger aarzelde geen seconde. Hij gooide zijn rugzak af en liep naar binnen. De vlammen waren toen al hevig op de bovenverdieping. Maar David rende de trap op en ging recht naar het balkon waar de vrouw in paniek stond. “Ze was angstig en wou eerst niet mee”, zegt hij. “Maar dat was natuurlijk geen optie. Ik heb mijn jas over haar hoofd gelegd en heb haar doen buigen om zoveel mogelijk uit de rook te blijven. Zo zijn we uiteindelijk samen naar buiten gewandeld. Het was toen al immens heet. Mijn trui heb ik zelfs moeten weggooien nadien, die was kapot door de hitte.”

David Galle: “Het geeft me een goed gevoel dat ik iemand kon redden.”© tlo
David Galle: “Het geeft me een goed gevoel dat ik iemand kon redden.”© tlo

David liet de vrouw bij haar dochter achter en haastte zich terug naar binnen. De hond des huizes zat namelijk nog binnen en ook die wilde David redden. “Maar op dat moment waren de vlammen al te hoog. Het was echt veel te warm”, zegt hij met een droefheid in zijn stem. “De hond lag ook op de bovenverdieping, maar de trap opgaan was toen al niet meer mogelijk. Het brak mijn hart, maar ik kon onmogelijk mijn leven riskeren op dat moment.”

De brandweer was ondertussen verwittigd en ging het vuur meteen te lijf. Op aangeven van David wisten de blussers meteen waar ze moesten zijn. De trap stond op dat moment ook al in brand. De brandweermannen kregen de vlammen vlot onder controle, maar konden niet verhinderen dat de bovenverdieping uitbrandde. De vriendin van David en haar moeder moeten dan ook tijdelijk op zoek naar een ander onderkomen, want hun rijwoning werd onbewoonbaar verklaard.

Felicitaties van hulpdiensten

David kreeg wel nog persoonlijke felicitaties van zowel de politie als de brandweer. “Zij vertelden me dat ik een leven heb gered. Of me dat trots maakt? Toch wel, als ik eerlijk ben. Dat geeft me zeker een goed gevoel. Maar ik blijf het jammer vinden dat ik de hond niet meer heb kunnen redden. Maar de brandweer zei dat het wellicht toch al te laat zou zijn geweest.”

De oorzaak van de brand is momenteel nog niet bekend en wordt onderzocht. Tijdens de interventie was de Vulderstraat afgesloten voor alle verkeer. (TLO/JVM)

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.