Brand in loods van parketbedrijf Remmery in Pittem, brandweerman gewond

Er is asbest vrijgekomen door de brand. © BF
Bert Feys
Bert Feys Medewerker KW

Een zware uitslaande brand bracht maandagochtend rond 5 uur veel schade aan een loods van het bedrijf Parketfabriek Remmery langs de Brugsesteenweg in Pittem aan. De brandweer snelde massaal ter plaatse. Een groot gedeelte van de drukke Brugsesteenweg is al urenlang afgesloten voor het verkeer.

De brandweer werd omstreeks 5 uur opgeroepen voor de loodsbrand aan de achterzijde van het familiebedrijf Remmery. Een vrachtwagenchauffeur die op de Brugsesteenweg reed, merkte een oranje gloed op ter hoogte van een grote loods waarin hout is opgeslagen. “Bij aankomst was de brand als snel uitslaand”, zegt Johan Vandeputte van de brandweer van Ardooie.

Op dat ogenblik was Stijn Remmery, die mee aan het roer staat van het bedrijf, net wakker. “Ik had aanvankelijk niets gehoord, maar toen we buiten kwamen hoorden we onmiddellijk het geknetter van de brand.”

De brand was al snel uitslaand, de brandweer snelde massaal toe. Men kreeg het vuur snel onder controle, maar doordat er in de loods heel wat hout ligt opgeslagen hebben ze nog uren werk vooraleer alles helemaal gedoofd is. “We konden voorkomen dat de brand uitbreidde naar de achterzijde van de grote loods”, zegt Rob Nachtergaele, brandweerofficier bij de brandweer van Pittem.

Hoe de brand ontstaan is, is voorlopig onbekend. Tijdens de bluswerken kwam er een brandweerman ten val. Hij werd met verwondingen aan zijn schouder afgevoerd.

Enorme schade

De schade aan de loods en de inhoud ervan is aanzienlijk. “Onze drogerij, waar het hout gedroogd wordt, liep het meeste schade op. De drie ovens zijn vernield. De inhoud van het achterste gedeelte van de loods, die gebruikt wordt als opslagruimte, bleef gevrijwaard. Onze productie komt niet in het gedrang. Dinsdag kunnen we waarschijnlijk al terug heropstarten. De loods zal wel heropgebouwd moeten worden.”

De familie Remmery werd intussen gebeld door tal van vrienden en collega’s. “Zo zullen we het drogen van het hout terecht kunnen bij een collega. In uiterste nood kent men zijn beste vrienden. Ik wil graag ook de buren en de vlakbij gelegen bedrijven bedanken. Zowel wij als de brandweer konden onmiddellijk rekenen op hun hulp.” Ondanks de tegenslag blijft de familie niet bij de pakken zitten. “De doen door. We gaan dit wel overleven.”

Asbest

Burgemeester Ivan Delaere (CD&V) kwam maandagochtend onmiddellijk ter plaatse om de situatie op de voet te volgen. “Doordat er al snel sprake was van een uitslaande brand en er mogelijk asbestdeeltjes waren vrijgekomen, hebben we onmiddellijk maatregelen genomen”, zegt hij.

De buurtbewoners werden via het waarschuwingssysteem BE-Alert op de hoogte gebracht van de brand. Hen werd aangeraden om ramen en deuren dicht te houden. “We contacteerden ook de radio zodat men melding kon maken van brand en de daaraan gepaarde verkeershinder”, zegt de burgemeester nog.

Door de brand bleef de drukke Brugsesteenweg urenlang afgesloten tussen de N37 en de Meulebeeksestraat. Het verkeer werd omgeleid, vooral langs de N37, de verbindingsweg tussen Tielt en Roeselare, was er behoorlijk wat verkeershinder.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.