https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Brand in leegstaand ziekenhuis in Kortrijk: vandalen stichten vuurtje en zetten het op een lopen

© Simon Rosseel
Olaf Verhaeghe

In het voormalige Sint-Maartensziekenhuis langs de Burgemeester Vercruysselaan in Kortrijk is dinsdagnamiddag brand uitgebroken. Een handvol jongeren staken in het gebouw een aantal zaken in brand en zetten het op een lopen. De brandweer kon het vuur gelukkig onder controle krijgen. Het ziekenhuis staat al enkele jaren leeg en zal binnenkort gesloopt worden om plaats te maken voor nieuwe studentenkamers. Enkele maanden geleden werd de toegang tot de oude AZ Groeninge-campus al afgesloten nadat vandalen zich uitleefden in de gebouwen.

Omstreeks 14.30 uur dinsdagmiddag kreeg de hulpverleningszone Fluvia verschillende oproepen binnen voor een brand aan het oude AZ Groeninge-ziekenhuis Sint-Maarten langs de Burgemeester Vercruysselaan. Een vijftal jongeren had binnen in het ziekenhuis een aantal zaken, waaronder papier, in brand gestoken, zo gaven getuigen aan bij politie en brandweer. Daarna zetten ze het op een lopen.

Brandstichting

Bij aankomst van de brandweer sloegen de vlammen al door een raam van het ziekenhuisgebouw. De brand ging vooral gepaard met heel wat rookontwikkeling. Twee getuigen, ook jongeren, meldden zich bij de politie die prompt een onderzoek startte naar de onbekende vandalen. Omdat het overduidelijk om brandstichting gaat, stuurde het parket geen branddeskundige ter plaatse.

De brandweer had even werk om het vuur onder controle te krijgen, maar dat lukte uiteindelijk toch zonder al te grote problemen. Eén kamer is helemaal uitgebrand, de rest van het ziekenhuisgebouw werd gevrijwaard. De Kortrijkse brandweer kreeg bij de interventie de hulp van de posten uit Kuurne en Heule. De Burgemeester Vercruysselaan werd dinsdagnamiddag een tijdlang afgesloten voor het verkeer.

© Simon Rosseel

Het Sint-Maartensziekenhuis staat sinds de verhuizing van de laatste diensten naar de grote campus aan de Kennedylaan in 2017 leeg. Een tijdje geleden vonden internationale studenten van Howest er in een vleugel onderdak, maar de bedoeling is om het gebouw te slopen. De Gentse ontwikkelaar Immogra plant op de site de bouw van iets meer dan 170 nieuwe studentenkamers.

In april van dit jaar besloot Immogra om de toegang tot de vroegere Sint-Maartenskliniek beter af te schermen. Er kwamen extra maatregelen na meerdere gevallen van vandalisme. Ruiten werden stuk gegooid, meubilair vloog overal rond en het gebouw werd ook beklad met verf en graffiti. Buurtbewoners maakten zich toen luidkeels zorgen waarna stad, politie en eigenaar ingrepen.

Eerder in Loofstraat

In een andere oude ziekenhuiscampus van AZ Groeninge – de campus Loofstraat die intussen volledig tegen de vlakte ligt – werd in november vorig jaar nog brand gesticht. Een jerrycan met mazout werd er door vandalen leeggegoten in de gang naar het operatiekwartier en in brand gestoken. De schade bleef gelukkig beperkt, de brandweer kon het vuur toen snel temmen.

© Simon Rosseel

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.