Brand in compostbedrijf Am-Power

© (Foto LV)
Redactie KW

In het compostverwerkingsbedrijf Am-Power ontstond er woensdagnacht brand. Door mogelijk ontploffingsgevaar werden verschillende brandweerposten opgeroepen. De hulpdiensten vonden niet direct een oorzaak, later bleek dat het door zelfontbranding is ontstaan.

Tijdens de nacht van dinsdag op woensdag kregen de hulpdiensten rond 1.20 uur een oproep binnen dat er brand was ontstaan in de loodsen van Am-Power, in de Brugsesteenweg 176. In het bedrijf wordt elektriciteit opgewekt door de vergisting van organisch afbreekbaar materiaal zoals aardappelschillen, meststoffen en dierlijke resten. Doordat Am-Power met biogassen werkt, werd de brand als heel gevaarlijk gesignaleerd. Door de verhoogde kans op ontploffingsgevaar werden de brandweerposten van Pittem, Ardooie, Meulebeke, Wingene en Zwevezele opgeroepen.

Lichtkoepels openen

Toen de hulpdiensten aankwamen, waren er geen vlammen te zien. Er kwamen wel grote dampen uit de loods op de site. De brandweer opende de poorten en creëerde extra ventilatiegaten door met ladderwagens de lichtkoepels op het dak van de loods te openen.

Naar de oorzaak was het zoeken. “Aangezien het geen warme periode is, lijkt het ontstaan van een plotse brand weinig waarschijnlijk”, vertelde commissaris van de Interventiepolitie Maarten Vansteenkiste. Rond 3.30 uur was de grootste hinder weggewerkt en konden de brandweermannen huiswaarts keren. Na verder onderzoek kon de politie meedelen dat er geen nalatigheid of kwaad opzet mee gemoeid was. Het vuur in de loods is ontstaan door zelfontbranding.

Niet de eerste brand

In het verleden kreeg het bedrijf al eens te maken met een brand op de site. Op 26 september 2017 had compost in een loods vuur gevat. Toen waren de brandweerposten uren in de weer om de situatie onder controle te krijgen.

Am-Power is een vestiging van Vlaco vzw. Dat is een organisatie die overheden en bedrijven samenbrengt die organisch-biologisch afval verwerken. De vestiging in Pittem is de grootste biogasinstallatie in België, het produceert elektriciteit voor meer dan 15.000 mensen. Er was de voorbije jaren regelmatig protest van buren en oppositiepartij NieuwPittemEgem tegen de reuk- en lawaaihinder van het bedrijf. In 2018 moest Am-Power enkele buren een schadevergoeding van 20.000 euro betalen. Het bedrijf probeert zo goed als mogelijk de hinder te beperken. (LV)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.