Brand bij firma Depro Profiles na stofexplosie

© (Foto CLL)
Christophe Lefebvre

Donderdagnamiddag brak brand uit bij de firma Depro Profiles in Komen. Het volledige bedrijf werd geëvacueerd en niemand raakte gewond. Een stofexplosie lag aan de oorzaak van het incident. Alle activiteiten werden er tijdelijk stopgezet.

De werknemers van Depro Profiles werden rond 13.30 uur opgeschrikt door een luide knal, waarop een dikke rook verschillende bedrijfsruimtes begon te vullen. “Meteen werd het evacuatieplan in werking gezet waardoor alle 160 werknemers op een rustige manier naar buiten werden gebracht”, liet de CEO van het bedrijf optekenen.

“Blijkbaar zou er zich een incident hebben afgespeeld in een van de opslagtanks voor stof en zou dit een explosie hebben veroorzaakt. Hoewel het centrale deel van het bedrijf niet werd geraakt werd toch besloten om alle activiteiten vandaag op te schorten. Gespecialiseerde firma’s zijn ondertussen onderweg om uit te zoeken waar het net fout is gelopen. Wij zijn alvast blij dat iedereen er met de schrik is vanaf gekomen en dat niemand gewond raakte.”

De brandweer van Komen, bijgestaan door eenheden van Moeskroen en zone Westhoek, was in geen tijd ter plaatse en kreeg de situatie snel onder controle. “Het feit dat we hier te maken hadden met moderne opslagtanks heeft veel schade kunnen beperken” klinkt het bij kapitein Lahousse.

“Er is inderdaad een ontploffing geweest binnenin de tank, waardoor verschillende veiligheidskleppen zijn opengesprongen. Daardoor bleef de silo intakt maar vloog brandend stof wel in het rond; Enkele partikels zijn op die manier in 3 aanhangwagens terecht gekomen, die zijn beginnen branden. Uiteindelijk moesten wij enkel buiten overgaan tot bluswerken maar konden de bedrijfsgebouwen zelf gevrijwaard blijven.”

Tijdens de interventie werd de Kazerneweg een tijdlang voor het verkeer afgesloten.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.