Blikseminslag veroorzaakt zware brand in woning schepen Ellen Goes: “De knal was oorverdovend”

Redactie KW

Woensdag even na 19 uur is de bliksem ingeslagen in de woning van schepen Ellen Goes in de Kuilputstraat. De schepen was net op de terugweg van een vergadering. “De knal van de blikseminslag moet immens geweest zijn. De brandweer vertelde me dat ik blij mag zijn dat ik niet thuis was.”

Schepen van Sociale Zaken Ellen Goes (CD&V-Nieuw) zat woensdagavond samen met onder andere burgemeester Annick Vermeulen in vergadering in het woonzorgcentrum Klaverveld in Zedelgem toen een zwaar onweer uitbrak. Dat ging gepaard met hagel, gedonder en ook een hevige blikseminslag in de woning van de schepen .“Het was onze eerste fysieke samenkomst in lange tijd. Voorheen verliepen de vergaderingen digitaal en was dat woensdag ook zo geweest, dan was ik dus thuis geweest op het moment van de blikseminslag”, begint de schepen.

Het bijzonderste is dat er geen slachtoffers zijn gevallen

“De vergadering was afgerond om 19 uur en de burgemeester is onmiddellijk naar huis vertrokken, omdat zij om 19.30 uur alweer een digitaal overleg had. Ik ben vijf minuutjes later vertrokken. Toen ik ter hoogte van Zuidwege kwam, zag ik een rookpluim opduiken en ik dacht ‘wie is nu vuur aan het stoken?!’. Op het moment dat ik mijn straat inreed, besefte ik dat het om een brand ging. Maar het was pas toen ik mijn buren zag, dat ik wist hoe laat het was. Ze hadden ondertussen al opgemerkt dat ik niet thuis was en waren net de brandweer aan het opbellen. Om 19.20 uur was die ter plaatse. Heel snel dus, maar als je eigen huis in brand staat, duurt elke extra minuut die je moet wachten erg lang.”

Foto's JVM/BC
Foto’s JVM/BC

Ellen belde de burgemeester, zij was ondertussen al op de hoogte gebracht door de brandweer. “De burgemeester had het adres doorgekregen, maar ze wist niet dat ik daar woonde. Ze vertelde me dat ze op de terugweg naar huis ter hoogte van Zuidwege zo’n immens luide knal hoorde, dat ze ineenkromp van het verschot . Het moet inderdaad een enorme knal geweest zijn, want ze hebben hem tot straten verder gehoord. De brokstukken lagen tot ver in de straat. De brandweer vertelde me dat ik blij mag zijn dat ik niet thuis was tijdens de blikseminslag.”

Alerte buurtbewoners

De schepen is erg geschrokken, maar beseft dat het veel erger had kunnen aflopen. Dankzij de alertheid van de buurtbewoners die de brandweer snel verwittigden, bleef de woning van de schepen gespaard van veel erger. Ook de koppelwoning van de buren bleef gelukkig gespaard. “Was de bliksem ’s nachts ingeslagen terwijl ik in mijn bed lag, zou het misschien allemaal anders gelopen zijn. Doordat het kort na 19 uur gebeurd is, kwam de buurt snel naar buiten en werd de brandweer onmiddellijk gecontacteerd. Ik ben er ook van geschrokken hoe snel het nieuws zich verspreidde, de kracht van de sociale media zeker?! Ik heb al veel steunberichtjes ontvangen van de mensen. Dat doet deugd.”

Donderdag, een dag na de brand, ging de schepen de schade opmeten met haar verzekeraar. “Ik moet het nog allemaal wat laten bezinken. Ik heb er nog geen zicht op wat ik precies allemaal kwijt ben door de brand. De zolder is afgebrand en ook mijn eigen slaapkamer is er erg aan toe, want de rolluikkast heeft brand gevat. Voorts is er veel rook- en waterschade, zelfs beneden. Voorlopig kan ik gelukkig bij mijn ouders terecht die iets verder in de straat wonen. Het is heel spijtig dat dit gebeurde, maar het bijzonderste is dat er geen slachtoffers vielen.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.