Bewoners opgepakt nadat er voor de zevende keer brand uitbreekt in zelfde woning in Bavikhove, vrouw bekent brandstichtingen

© CL
Christophe Lefebvre

Maandagmiddag brak brand uit in een woning in de Vondelstraat. Niemand raakte gewond en ook de schade bleef beperkt. Het is reeds de zevende keer dat de bewoners te kampen krijgen met vuurschade. De brandweer gaat uit van brandstichting. De bewoners werden opgepakt voor ondervraging. De man werd ondertussen vrijgelaten, de vrouw werd voorgeleid voor de onderzoeksrechter. Inmiddels heeft ze alle brandstichtingen bekend. Zo meldt het parket woensdag.

Het waren de buren die rond 12.45 uur alarm sloegen. “We hoorden hoe de rookmelder in werking trad bij de buren”, klinkt het bij de buurvrouw. “We wisten dat de kinderen naar school waren en de man was gaan werken. De vrouw hadden we zien vertrekken om boodschappen te gaan doen. We gingen poolshoogte nemen en op eerste zicht was er niets aan de hand. De rookmelder bleef echter maar gillen dus dachten we aan een technisch defect.”

“Na een aantal minuten merkten we toch op hoe er rook vanuit een kamer op het eerste verdiep kwam dus we wisten meteen het menens was. Nadat we de brandweer hadden verwittigd, probeerden we de bewoners te bereiken, zonder succes helaas.”

Tweede brandhaard

De brandweer was in geen tijd ter plaatse en had de brandhaard snel onder controle. “Maar er wachtte ons nog een erg onaangename verrassing”, verklaarde de officier ter plaatse. “Het vuur situeerde zich in de badkamer, waar we de schade hebben kunnen beperken. Tijdens een veiligheidscontrole van de woning troffen we echter een tweede brandhaard aan, dit keer in een afgesloten berging.”

“Ook die kon snel worden geblust waardoor de schade beperkt bleef. In beide gevallen gaat het met bijna zekerheid om brandstichting. Het parket vorderde ondertussen al een brandexpert op teneinde een onderzoeksdossier te openen.”

Het is ondertussen al de zevende keer dat het gezin door een brand wordt getroffen. De laatste brandweerinterventie dateert van 2019, toen de woning heel wat schade. Telkens bleek het te gaan om incidenten van accidentele aard. Bij de buren zit de schrik er alvast goed in. “Wat als we het op een dag te laat opmerken”, klinkt het. “We hebben ondertussen al 7 keer veel geluk gehad maar wat als het een 8ste keer overslaat op onze huizen? We houden er slapeloze nachten aan over.”

Opgepakt

Tijdens de brandweerinterventie kwamen de bewoners van de woonst, elk apart, ter plaatse. Ze werden door de aanwezige politiediensten gearresteerd en naar het commissariaat overgebracht. “We kunnen op dit moment enkel bevestigen dat zowel de man als de vrouw werd overgebracht naar onze burelen. Ondertussen worden ze beiden door onze mensen verhoord. Meer informatie kunnen we op dit moment van het onderzoek niet geven”, klonk het bij de woordvoerder van politiezone Gavers.

Het parket heeft een branddeskundige aangesteld om de brand te onderzoeken. Ook het labo kwam ter plaatse.

Woensdag meldde het parket dat de vrouw alle brandstichtingen heeft bekend en dat er een psychiater is aangesteld.

(CL)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.