“Bewoner probeerde nog te blussen met tuinslang”

Franky Van Brabandt verwittigde de bewoner en voorkwam zo een drama.© Davy Coghe
Franky Van Brabandt verwittigde de bewoner en voorkwam zo een drama.© Davy Coghe
Piet De Ville

Daags na de ramp waarbij een rijwoning in de Sint-Kruisstraat in Assebroek volledig uitbrandde, kwam de brandweer ter plaatse om puin te ruimen en de gesprongen ramen af te dichten. “De bewoner probeerde de vuurzee nog met een tuinslang te lijf te gaan”, zegt de buurtbewoner die de oudere man gisteren uit de brandende woning haalde. Volgens de brandweerdeskundige is het vuur accidenteel ontstaan.

Bij daglicht blijkt pas goed hoeveel schade de vlammen en de rook hebben aangericht aan de rijwoning in de Sint-Kruisstraat in de Brugse deelgemeente Assebroek. Alles is zwartgeblakerd, van de voordeur tot de nok van het dak. Maar het had voor de bewoner zelf, een oudere man van Italiaanse origine, nog veel erger kunnen aflopen. Dat erger voorkomen is, is mede te danken aan buurtbewoner Franky van Brabant die in de alleenstaande woning schuin tegenover de uitgebrande woning woont.

“Gisteren omstreeks 20 uur 45 kwam ik naar buiten omdat ik bij mijn vader naar het voetbal zou gaan kijken”, vertelt Franky, die ook wel bekend is als de man achter brouwerij Bryggja in Moerkerke. “Maar mijn aandacht werd getrokken door hevige rookontwikkeling en een oranje gloed achter het rechtse raam op de eerste verdieping van een rijhuis vlakbij. Ik liep er direct naartoe en klopte ook op de ramen van de buren om hen te verwittigen dat er brand was bij de aanpalende woning. Bij de woning zelf zag ik dat de bewoner bezig was met een tuinslang de vlammen te lijf te gaan. Hij richtte daarbij op brand bij zijn kachel en in de schouw. ‘Het is goed, ik heb het onder controle nu’, zei de bewoner. Maar ik zei hem dat dit helemaal niet het geval was want dat het ook op de verdieping en zelfs tot aan het dak hevig brandde. Die man besefte duidelijk het gevaar niet goed want hij trok dan nog met zijn tuinslang via de trap naar boven om daar te gaan blussen! Ik heb hem dan duidelijk gemaakt dat hij daarmee moest ophouden want dat het levensgevaarlijk was en heb hem naar buiten gebracht. Eens buiten wilde de man zijn broer bellen om die verwittigen maar hij besefte dat zijn gsm nog binnen lag. Die wilde hij toen per se nog gaan halen. We hebben hem met verschillende buren samen moeten tegen houden want hij zou echt opnieuw dat brandend huis in gaan…”

Oorzaak nog onduidelijk

“Of ik de man goed ken…? Ja en neen… Wij wonen hier al 26 jaar en toen woonde die man er al. Hij is getrouwd geweest maar al een hele tijd gescheiden en heeft een zoon die soms wel eens langs komt. De man zoekt niet echt veel contact met andere mensen in de buurt. Dat hij enkel Frans en Italiaans spreekt is daar ook wel niet vreemd aan. Nu is hij al met pensioen maar werkte lange tijd in de meubelzaak van zijn broer.”

Volgens de brandweer is er nog niet direct zicht op de oorzaak voor de brand. Een van de brandweerlieden raakte tijdens de bluswerken gewond toen die door een vloer op de verdieping zakte en werd naar het ziekenhuis gebracht. Intussen werd het grootste puin geruimd en worden de gesprongen ramen afgezet met houden panelen. (PDV)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.