Bewoner krijgt dikke pluim van brandweer nadat hij bij nachtbrand zoon, schoonmoeder en huisdieren evacueert

© (Foto JH)
© (Foto JH)
Redactie KW

Een alerte bewoner uit de Lekedorpstraat in Leke nabij Diksmuide krijgt een dikke pluim van de brandweer. Door zijn koelbloedig optreden kon hij afgelopen nacht veel erger voorkomen bij een woningbrand bij hem thuis. “Die man heeft zeer goed werk geleverd zodat wij meteen konden blussen”, zegt brandweerkapitein Filip Vandenberghe van post Diksmuide-Leke.

Afgelopen nacht rond 3.45 uur werd de bewoner van een rijwoning in de Lekedorpstraat wakker van geknetter. De man woont samen met zijn tienerzoon en zijn mindervalide schoonmoeder die in een rolstoel zit thuis. Hij stond op en ging beneden kijken maar zag niet meteen iets. Op dat moment was er wel al een rookontwikkeling beneden maar die merkte hij niet meteen op omdat die wellicht nog niet alle vertrekken vulde. Toen hij terug boven ging loeide plots het alarm van de rookmelders. De man spurtte meteen terug naar beneden en merkte toen pas vlammen op in de keuken. Hij belde meteen de hulpdiensten maar wachtte niet en ging tot actie over. “Bij onze aankomst bleek de man iedereen al geëvacueerd te hebben uit zijn huis”, zegt brandweerkapitein Filip Vandenberghe. “Hij had zijn tienerzoon gewekt en had zijn mindervalide schoonmoeder uit haar bed gehaald, in de rolstoel getild en naar buiten gebracht. Daarna ging hij terug naar binnen om al zijn huisdieren te redden. Toen wij arriveerden stond iedereen buiten de stoep te wachten. Hij wilde zelfs nog naar binnen om wat meubels te verzetten maar toen hebben we hem tegengehouden en gezegd dat wij wel zouden overnemen.”

Woning onbewoonbaar door rookschade

Uiteindelijk vond de brandweer de vuurhaard in de keuken. “Daar stond een combinatie van een koelkast met diepvriezer in brand”, vervolgt Filip Vandenberghe. “Daarboven stond een radiobox die ook vuur had gevat. Door de hitte waren ook al wat lichtarmaturen gesmolten. We kregen de brand snel onder controle en de brandschade beperkte zich tot die plaats in de keuken. Er is wel vrij veel rookschade in gans het huis, zowel boven als beneden. We hebben de woning langdurig geventileerd maar toch is het huis tijdelijk onbewoonbaar. Er zal toch enkele dagen poetswerk zijn. Niettemin kon dit helemaal anders afgelopen zijn en verdient die man een dikke pluim van de brandweer. Hij heeft ons echt goed geholpen.” Het gezin kreeg afgelopen nacht onderdak in een vakantiewoning in Leke. De oorzaak van de brand is wellicht accidenteel. (JH)

Lees meer over:

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten