Asbestbrand breekt uit op kasteelhoeve Alveringem

De brandweer had de situatie vrij snel onder controle.© foto TP
De brandweer had de situatie vrij snel onder controle.© foto TP
Redactie KW

Er brak vrijdagavond even voor 20.30 uur brand uit in een bijgebouw van een kasteelhoeve in Alveringem. Een dak uit asbest ging in vlammen op.

De brand was uitslaand, maar Brandweer Westhoek had het vuur vrij snel onder controle. Er kon water gepompt worden uit een nabijgelegen vijver, maar er waren extra tankwagens nodig om water aan te voeren via de smalle Schooldreef. “De brand situeerde zich in een bijgebouw van een kasteelhoeve”, zegt Kristof Louagie, communicatieambtenaar bij Brandweer Westhoek.

“Het dakgedeelte uit asbest brandde uit, maar de brandweer kon het nabijgelegen pannendak en zo enkele waardevolle oude tractoren vrijwaren. Het team ‘Gevaarlijke Stoffen’ werd opgeroepen om de brandweerlui en interventievoertuigen, die in de rook stonden, te decontamineren. De rook trok richting een open onbewoond gebied. Er wordt nog onderzocht hoe ver de asbestdeeltjes liggen in de velden in de omgeving van de hoeve.”

“De kasteelhoeve is onbewoond, godzijdank”, aldus burgemeester van Alveringem Gerard Liefooghe (Gemeentebelangen/CD&V), die even ter plaatse kwam. “De waarde van deze hoeve? Dat kan ik moeilijk inschatten.”Op de website van Vlaams Agentschap Onroerend Erfgoed blijkt het te gaan om ‘Hoeve Visart’, die is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed. De oorzaak van de brand is nog niet bekend.

(TP/ foto TP)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.