87-jarige ex-pompier uit Knokke gaat keukenbrand bij buren te lijf met tuinslang

© AF
© AF
Redactie KW

Een 87-jarige brandweerman op rust heeft zaterdagnamiddag een woning in de Bremlaan in Knokke-Heist van de totale vernieling gered. Terwijl zijn voormalige collega’s naar de plek des onheils scheurden, ging Louis vanop een ladder de vlammen te lijf met zijn tuinslang. “Zelfs 27 jaar na mijn pensioen kwamen de reflexen weer boven”, zegt de kwieke tachtiger.

Zoals elke middag lag de 87-jarige Louis Kimpe een dutje te doen toen zijn echtgenote Jeannine plotseling alarm sloeg. Bij de buren sloeg de rook door het dak . Onmiddellijk veerde Louis recht om zonder aarzelen de brand te lijf te gaan.

“Terwijl mijn vrouw de hulpdiensten verwittigde, haalde ik mijn ladder uit de tuinberging en plaatste die tegen de tuinmuur”, zegt de tachtiger. “Ik ontrolde de tuinslang en kroop ermee op de ladder. Bovenaan de ladder – toch een goeie vier meter hoog – had ik een ideale positie om het vuur te beginnen blussen. De vlammen begonnen toen al door het dak naar buiten te slaan.”

Zonder de kordate actie van Louis was het wellicht nog veel erger geweest.© AF
Zonder de kordate actie van Louis was het wellicht nog veel erger geweest.© AF

Geen ongevaarlijke klus, maar Louis wist heel goed waar hij mee bezig was. De man was van 1958 tot 1994 actief als beroepsbrandweerman bij het korps van Knokke-Heist. “Sommigen van de brandweermannen die hier toe kwamen gesneld, heb ik nog als jonge snaken gekend”, lacht hij. “Zelfs 27 jaar na mijn pensioen kwamen de reflexen van vroeger spontaan weer naar boven. Ik ben blijven blussen tot de bluswagens ter plaatse waren. Vanaf dan liet ik het aan de jongelui over (knipoogt).

De brandweer bevestigt dat Louis bijzonder nuttig werk verrichtte. “De keuken van de woning is weliswaar uitgebrand en de rest van het huis hangt vol roet waardoor het tijdelijk onbewoonbaar is”, klinkt het. “Maar zonder de kordate actie van Louis was het wellicht nog veel erger geweest. Al bij al hadden we het vuur relatief snel onder controle.”

De bewoners van de woning waren op het moment van de brand niet thuis. Ze worden opgevangen bij familie. Maar voor hun dertien jaar oude golden retriever kwam alle hulp helaas te laat. De viervoeter kwam in de vlammen om. De oorzaak van de brand is voorlopig niet bekend. Vermoed wordt dat het vuur ontstond ter hoogte van het fornuis.

(AF)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten