Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

66-jarige Bruggeling met een beperking komt om in woningbrand in Kammakersstraat, sigaret is boosdoener

Stefan Vankerkhoven

Donderdagochtend is de 66-jarige Bruggeling Hendrik Derocker overleden, toen er brand uitbrak in zijn godshuisje in de Kammakersstraat, een zijstraat van de Smedenstraat in West-Brugge. De brand had een accidentele oorzaak. Alles wijst erop dat een sigaret de boosdoener was.

“Ik zag samen met mijn Congolese buurman Sonny, tussen 7.30 en 8 uur, toen ik mijn vuilniszak buitenzette, dat er rook uit Hendriks woning kwam”, getuigt buurvrouw Anouchka Druwel. “Sonny heeft meteen de hulpdiensten verwittigd. We zijn moeten wegspringen, toen het glas uit de ramen van de benedenverdieping explodeerde.”

“Ik heb zo’n spijt dat we Hendrik niet meer hebben kunnen redden. Voor de thuisverpleging had hij naast zijn voordeur een sleutelbakje, dat je enkel open krijgt als je de geheime cijfercode kent. Maar die ken ik jammer genoeg niet”, zucht Anouchka.

Been geamputeerd

Volgens Julien Poppe, die ook een huisje in het godshuizenbeluik ‘Marius Voet’ in de Kammakersstraat betrekt, had zijn overleden buurman nauwelijks contact met de buurt: “Hendrik woonde hier nog maar twee jaar. Een van zijn benen was geamputeerd wegens suikerziekte.”

“Hij had een tijdlang een vriendin, maar die is twee weken geleden met pak en zak vertrokken. Wegens zijn beperking kwam hij zijn huis niet uit. Hij was een beetje een zonderling, die zich afzonderde. Hij kreeg wel, net als ik, elke dag verzorging van een thuisverpleger. Wim is donderdagmorgen nog eerst bij mij en dan bij Hendrik langs geweest.”

Grote schade

Een half uur na het vertrek van de verpleegkundige moet de brand ontstaan zijn. Het blussen zelf verliep zonder problemen. Maar eens binnen in de woning troffen de brandweerlieden de overleden bewoner in zijn rolstoel aan.

De schade aan de eeuwenoude sociale woning is groot. Het godshuis ‘Marius Voet’ dankt zijn naam aan een 17de-eeuwse schepen en burgemeester van het Brugse Vrije. Marius Voet (1613-1685) kocht en verbouwde een woning die hij opdeelde en ter beschikking stelde van arme blinden.

Donderdagochtend was de wetsdokter nog bezig met een lijkschouwing, om de precieze doodsoorzaak na te gaan. Het slachtoffer laat drie zusters na, van wie er twee in Blankenberge wonen. Zijn Brugse zus bracht hem volgens de buren dagelijks een bezoekje. Aan de familie biedt onze redactie haar oprechte deelneming aan.

De brand brak even voor 8 uur uit. De Kammakersstraat is een zijstraat van de Smedenstraat waar vooral kleine godshuisjes staan. Bij aankomst van de brandweer was de brand al uitslaande.

Oorzaak

De brand had een accidentele oorzaak. Alles wijst erop dat een sigaret de boosdoener was. (SVK/Jan Van Maele)