Brand verwoest de gebouwen van de Sint-Jorisgilde in Brugge

Pas bij dageraad zal duidelijk zijn hoe groot de schade aan de gebouwen is. © JVMA
Redactie KW

Omstreeks 22.30 uur zaterdagavond merkten voorbijgangers in de Stijn Streuvelsstraat een indringende brandgeur en ook op. Ze gingen op zoek en zagen vlammen uit het dak slaan van de gebouwen van de Sint-Jorisgilde.

De passanten alarmeerden de hulpdiensten, maar aarzelden niet om de terreinen te betreden en de conciërge en zijn vrouw uit het huis te ontzetten. Bij aankomst van de brandweer was de brand al uitslaand en stond een groot deel van het dak al in lichterlaaie. Het blussen van de zware brand was geen sinecure.

De Koninklijke & Prinselijke Hooggilde Sint-Joris Stalenboog Brugge bestaat op een paar jaar na reeds 700 jaar en kent een rijke geschiedenis. De Schuttersgilde is sinds 1939 in de gebouwen waar de brand uitbrak gevestigd. De brandweer en politie diensten konden een tiental historische schilderijen en dertig persbogen uit de brandende gebouwen redden.

Het nablussen duurde nog een stuk in de nacht. Pas bij dageraad zal blijken hoe groot de schade is. Naar de oorzaak van de brand is het nog zoeken.

Er vielen geen gewonden. Het parket heeft een deskundige aangesteld.

https://www.youtube.com/watch?v=6MSoWh70u5c

(JVMA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier