Brand in flat boven bankkantoor in Torhout blijkt toch aangestoken, bewoner aangehouden

© Johan Sabbe
Redactie KW

Woensdagavond even na 22 uur is er brand uitgebroken in een kleine flat net boven de BKCP Bank in de Zuidstraat in Torhout. Twee mensen dienden door de brandweer uit het appartement gered te worden.

De oorzaak van de brand is voorlopig nog niet bekend, maar voorbijgangers zagen rook uit het pand opstijgen en bemerkten de vlammengloed door de ruiten. De bank, beter bekend als het zakenkantoor Ryckebusch, bevindt zich met zijn twee flats vooraan in de Zuidstraat, vlakbij de Markt.

Bedwelmd door de rook

De Torhoutse brandweer haalde eerst de 51-jarige man uit het pand, maar wist niet direct dat er zich nog een tweede persoon binnen bevond : een vrouw van 54. Die werd even later, bedwelmd door de rook, eveneens uit het appartementsgebouw gehaald. Beiden werden naar het ziekenhuis gebracht, maar ze verkeerden niet in levensgevaar.

Het brandweerkorps had het vuur snel onder controle. De politie sloot de Zuidstraat voor alle verkeer af. De brand, die deed terugdenken aan het recente drama met de dode tweelingbroertjes in de pitazaak in de Hofstraat, lokte heel wat nieuwsgierigen. De bewoonster van de tweede flat op de bovenste verdieping was erg geschrokken, maar kon tijdig het pand verlaten. Haar appartement liep enkel rookschade op.

Burgemeester Norbert De Cuyper kwam zich vergewissen van de ernst van de toestand. Buren getuigden dat de politie de voorbije weken verschillende keren langs is geweest bij de mannelijke bewoner van de flat waar het vuur ontstaan is.

Update: Volgens de branddeskundige is de brand toch opzettelijk aangestoken. De bewoners beweerden dat het accidenteel was. Een bewoner wordt deze namiddag voorgeleid voor de onderzoeksrechter in Brugge. Het parket vordert zijn aanhouding

(JS)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.