Brand bij renovatiewerken op Westerstaketsel in Oostende

Redactie KW

De brandweer van Oostende heeft donderdagmorgen een brand moeten blussen op de kop van het Westerstaketsel. Het vuur ontstond bij renovatiewerken. Ook in Blankenberge vatte eerder een staketsel vuur bij herstellingswerken.

Bij de renovatiewerken gebruiken aannemers branders om de metalen pinnen uit de houten balken te halen. Hierbij ontstond woensdag al een kleine brand, maar dat werd door de arbeiders zelf gedoofd. Woensdagnacht is het hout echter opnieuw beginnen smeulen. Door de hevige wind ontstonden donderdagmorgen vlammen. De brandweer kwam ter plaatse om het vuur te blussen. Duikers van de brandweer controleerden of de stabiliteit van het staketsel niet in het gedrang kwam. Dat bleek niet het geval te zijn, waardoor de renovatiewerken verder gezet kunnen worden.

Brand bij renovatiewerken op Westerstaketsel in Oostende
© DJ

De ingrijpende renovatiewerken aan het Oostends Westerstaksel zijn nog maar pas begonnen. Tegen de zomer van 2019 moet de herstellingscampagne voltooid zijn. Na een bouwhistorische en technisch studie in de voorbije jaren in opdracht van de Afdeling Maritieme Toegang is nu de eerste fase van de renovatiewerken aan het meer dan 100 jar oude en nu ook beschermde Westerstaketsel door de gespecialiseerde Oostendse firma Van Huele gestart.

Brand bij renovatiewerken op Westerstaketsel in Oostende
© ML

Tegen 1 april 2018 moet de eerste fase, de kop van het staketsel, klaar zijn. De rest van het staketsel blijft wel toegankelijk . De tweede fase waarbij het strekkende gedeelte wordt aangepakt start op 1 oktober volgend jaar en zal normaal tot het voorjaar 2019 duren. Vanaf dan zal het staketsel helemaal niet toegankelijk zijn. In beide fases worden alle aangetaste onderdelen van het meer dan 100 jaar oude paalwerk vervangen: van vloerplanken over stut- en steunbalken tot leuningen. Het grote renovatiewerk kost meer dan 7 miljoen euro.

Oosterstaketsel Blankenberge

De brandweer van Blankenberge is woensdagavond even voor 19 uur uitgerukt voor een brand aan het Oosterstaketsel ter hoogte van de Zeedijk. Enkele houten balken hadden er vuur gevat en diende n geblust te worden. De hulpdiensten kwamen ter plaatse en konden het kleine vuur zonder al te veel problemen blussen. De oorzaak valt mogelijk te vinden bij de renovatiewerken aan het staketsel, waarbij ook gelast wordt. De schade viel achteraf gezien mee. Er raakte niemand gewond.

Brand bij renovatiewerken op Westerstaketsel in Oostende
© MM

(DJ/ML/MM)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.