Brand aan sauna vernielt wellness Alflex in Ieper

Een hevige brand heeft vrijdagnacht de volledige wellnessruimte van bad- en bedhuis Alflex in Ieper vernield. Rookmelders in hun woning haalden uitbaters en bewoners Jo Flamen en Charlotte Staelens uit hun slaap. “Gelukkig hadden we geen gasten meer”, aldus het koppel.

© (Foto LSi)

Vijf jaar geleden startte langs de Diksmuidseweg achter zijn woning met de uitbating van een wellness met sauna, stoombad, infrarood, bubbelbad en een exclusieve houtverwarmde ‘Dutch Tub’. Ook overnachten in een Auping bed met een wijds zicht op de Ieperse velden was mogelijk. Vrijdagnacht sloeg het noodlot toe. “De laatste gasten vertrokken rond middernacht”, aldus Jo en Charlotte. “Alles leek in orde tot we even over 2 uur gepiep van de rookmelder in onze gang hoorden.” “Ik dacht nog even dat het een geluidje van mijn nieuwe gsm was”, vervolgt Jo. “Maar toen we in de gang kwamen, zagen we meteen een dikke rook en verwittigden we de hulpdiensten.”

Reservaties

De brandweer van de zone Westhoek was snel ter plaatse maar kon niet verhinderen dat de wellness zware schade opliep. Het complex van 65 vierkante meter is volledig vernield. Vermoedelijk ontstond de brand aan de sauna. “Normaal schakelt de sauna na vier uur automatisch uit. Is dat nu door een technisch defect niet gebeurd? Er moet in ieder geval een enorme hitte zijn geweest”, aldus Jo. “Alles is vernield, gesmolten of ligt onder een dikke laag roet. Maar gelukkig overnachtten er geen gasten.”

Er bleef niet veel over van de wellness.
Er bleef niet veel over van de wellness.© foto EG

Voor Jo en Charlotte zat er zaterdag niets anders op dan reservaties te annuleren en voorschotten terug te betalen. “Eerst die van dit weekend, daarna de latere reservaties. We waren tot januari zo goed als volboekt. Dat wordt nog een serieuze financiële dobber.” Of de wellness nog heropgebouwd zal worden, is nog niet helemaal duidelijk. “Wellicht wel”, durft Jo toch al wat naar de toekomst te kijken. “Het is een deel van mijn inkomen. Maar het zal wel enkele maanden duren en flink wat nieuwe investeringen vergen.”

Rookmelders

De massages, voetreflexologie, medische pedicures en lymfedrainages kunnen Jo en Charlotte wél nog blijven aanbieden. Die vinden in aparte ruimtes plaats. Het koppel prijst zich gelukkig dat er in hun woning rookmelders geïnstalleerd waren. “Die zorgden er voor dat de schade niet nog groter werd én we tijdig wakker werden. De rook was al helemaal tot in onze woning doorgedrongen.”

Charlotte is vooral opgelucht dat er geen gasten bleven overnachten. “Men kon in het wellnesscenter ook blijven overnachten en ik mag er niet aan denken dat er een koppel, al dan niet met kinderen, was blijven slapen.”

De uitbaters: Jo Flamen en Charlotte Staelens.
De uitbaters: Jo Flamen en Charlotte Staelens.© LSi

(LSi/EG)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.