Bewoners flatgebouw met ladderwagens geëvacueerd, één appartement onbewoonbaar

Redactie KW

Woensdagnamiddag brak brand uit in een appartementsgebouw op de hoek van de Groeningestraat en de Elfde-Julistraat in Harelbeke. Alle inwoners moesten worden geëvacueerd en twee mensen raakten door de rook bevangen. Door een snelle interventie van de brandweer kon de schade worden beperkt tot slechts 1 appartement.

Het waren de buren van het getroffen appartement die rond 13.30 uur de hulpdiensten verwittigden. Ze zagen rook vanonder de deur komen en konden een hevige brandgeur waarnemen. In geen tijd vulde de volledige trappenhal van het gebouw zich met een dikke rook en heel even ontstond er paniek.

De toegesnelde brandweer naam geen enkel risico en begon meteen met het evacueren van alle inwoners. “Het gebouw telt 16 appartement maar godzijdank was niet iedereen thuis op het moment van de brand”, klinkt het bij de officier ter plaatse.

Evacuatie met ladderwagens

“Vier mensen moesten via het dak, door middel van onze ladderwagens, worden bevrijd. Doordat de trappenhal onbruikbaar was geworden, zat er voor hen niets anders op dan hun toevlucht op het dak te zoeken. Onder hen was een moeder met haar kind. Ze werden door onze manschappen allen in veiligheid gebracht.”

De brand zelf was volgens de officier te herleiden tot een appartement op de eerste verdieping van het gebouw. “Alle voorlopige sporen wijzen in de richting van de keuken, meer bepaald de kookplaat”, klinkt het.

Branddeskundige

“Of het gaat om een technisch mankement of een vergetelheid, daarover durf ik mij niet uit te spreken. Een expert is ondertussen gestart met het brandonderzoek dat hierover meer uitsluitsel zal brengen.”

“We konden de brand zelf snel onder controle krijgen, waardoor de echte brandschade beperkt bleef tot enkel het getroffen appartement. Toch kreeg het volledige gebouw te kampen met heel wat rook waardoor we nu alles grondig zullen verluchten.”

Na een laatste veiligheidscontrole kon het gros van de inwoners, die tijdelijk werden opgevangen in de nabijgelegen pizzeria, terug naar hun woonst. Het getroffen appartement bood onderdak aan een gezin van vier en is onbewoonbaar verklaard. De burgemeester van Harelbeke zorgde, samen met de sociale diensten van de gemeente, voor een tijdelijke noodopvang.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.