Bewakingsfirma zal KHBO-gebouw in Brugge bewaken

De brandweer had de brand in het oude KHBO-gebouw snel onder controle. (Foto MVN)
Redactie KW

De brandweer heeft de brand in het oude en leegstaande KHBO-gebouw in Sint-Michiels vlot kunnen blussen. Omdat er een vermoeden van brandstichting is, heeft het parket van Brugge een branddeskundige aangesteld.

“Kort na één uur is er brand ontstaan op de vierde verdieping van het gebouw, op de hoek aan de kant van Syntra West en het VHSI”, vertelt Frank Devos, woordvoerder van het KHBO. “De brand heeft zich daarna verspreid naar de vijfde verdieping. De brandwaar was zeer snel ter plaatse en had de brand snel onder controle. Op dit moment is er nog rookontwikkeling in het gebouw en maakt de brandweer alle stukken, die naar beneden zouden kunnen vallen, zelf los.”

Omdat er een vermoeden van brandstichting is, heeft het parket van Brugge een branddeskundige aangesteld. “Intussen heeft de KU Leuven, die hier binnenkort een universiteit zal bouwen, beslist om een bewakingsfirma aan het gebouw te plaatsen. Die zal er blijven tot dat de hele zone met Heras-hekken is afgesloten om verdere problemen te vermijden.”

Wachten op sloopvergunning

Het oude gebouw van het KHBO langs de Spoorwegstraat, in het Brugse beter bekend als ‘Het Glazen Kot’, staat al drie jaar leeg. Vandalisme is er schering en inslag. “Dat kunnen we moeilijk tegenhouden”, zegt Frank Devos. “Graffiti, ingestampte ramen, inbraak in de sporthal… Van krakers hebben we evenwel geen sporen. Het is wachten op de sloop van het gebouw. Normaal stond die dit najaar op het programma, maar hopelijk lukt dit sneller. Het is ten eerste geen zicht in deze stad en ten tweede : als ze al beginnen brand te stichten in het gebouw…”

Vlotte evacuatie in KHBO

Het nabijgelegen Vrij Handels- en Sportinstituut (VHSI), dat zich op enkele tientallen meters van ‘Het Glazen Kot’ bevindt, aarzelde niet en evacueerde meteen zijn leerlingen. “Kort na 1 uur hoorde een studiemeester, die ook preventieadviseur is, lawaai”, vertelt directrice Carine Persyn. “Hij heeft meteen de brandweer verwittigd en de alarmbel ingedrukt. Op zulke momenten nemen wij geen risico. Alle leerlingen – de meeste stonden nog op de speelplaats – werden meteen naar ons voetbalveld gebracht, onze vaste evacuatieplaats. Alles is daarbij heel vlot verlopen. Binnen het uur, toen de brandweer alles onder controle had en het gevaar geweken was, hebben we de activiteiten laten hervatten. De leerlingen hebben daarbij hooguit één lesuur moeten missen.”

(Olivier Neese)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier