Bestelwagen van gekende Oerbier uit Esen vernield door losgekomen aanhanger

© (Foto JH)
Redactie KW

De iconische bestelwagen van Oerbier, een begrip in Diksmuide en omstreken, is niet meer. De kleurrijke bestelwagen van het ‘natte en straffe bier’ werd aan de brouwerij in de Roeselarestraat in Esen total loss gereden door een losgekomen trailer. “Zonde, nu moet ik op zoek naar een nieuw uithangbord”, zegt brouwer Kris Herteleer.

De aanrijding gebeurde vanavond rond 18.30 uur. De bestelwagen stond langs straat geparkeerd aan de brouwerij van Oerbier in de Roeselarestraat in Esen. Een vrachtwagen met trailer kwam van het centrum aangereden toen de grote trailer plots losschoot. Het ging om een vrachtwagen die met een lading groenten op weg was van Noordschote naar de Reo Veiling. De grote trailer schoot plots los en ramde met een rotvaart de geparkeerde bestelwagen van Oerbrouwer Kris Herteleer (65). De bestelwagen werd een twintigtal meter verder geslingerd en kwam tot stilstand in de garagepoort en tegen de gevel van een van de buren. De iconische bestelwagen is total loss.

Net aan het bottelen

Kris Herteleer zag het ongeval met lede ogen aan. “Ik was net achteraan bezig met flesjes aan het bottelen en heb niets van het ongeval gehoord”, zegt hij. “Mijn zoon kwam me verwittigen dat ik best eens ging kijken. Naar de oorzaak moet je niet ver zoeken: die vrachtwagens rijden hier altijd te snel. Dat is echt zonde natuurlijk. Mijn bestelwagen was geliefd hier in het straatbeeld. Zo fel en kleurrijk. Iedereen die ik tegenkwam, begroette me wel of moest een lachen. Zeker met mijn lichtgevend ventje op het dak. In de keuring vonden ze dat wel minder plezant. Elke keer kreeg ik er een opmerking over (lacht). Nu moet ik op zoek naar een nieuw uithangbord. Mijn vorige bestelwagen was een rode en daarop stond bovenaan in grote letters ‘OER’. Ik heb er jaren mee geprobeerd op televisie te komen tijdens wielerwedstrijden maar tevergeefs. Ik zal iets nieuws bedenken nu.”

150.000 liter

Het Oerbier uit Esen bestaat dit jaar exact 40 jaar. Het is een donker bier door de mengeling van verschillende soorten mout en een lange kooktijd. “Het is toch redelijk populair ja”, vervolgt Kris. “We brouwen er zo’n 150.000 liter per jaar van. Soms brouwen we eens met 7 of sommige dagen helemaal niet. Gelukkig zaten er in de bestelwagen op dat moment geen flesjes bier. Die voeren we op een andere manier uit. Er zat enkel materiaal in voor het containerpark. Stel je eens voor, dat er ook nog flesjes van ons heerlijke natte en straffe bier gesneuveld waren. Dat zou extra erg zijn!”, besluit Kris met een kwinkslag.

(JH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier