Belleman Peter Caesens (57) komt om het leven bij zware woningbrand in Kortrijk

Peter Caesens (foto inzet) kwam bij de woningbrand in de Vooruitgangstraat om het leven. © AN/facebook
Redactie KW

Bij de zware woningbrand in de Vooruitgangstraat, vlak bij het Volksplein in Kortrijk, is de 57-jarige Peter Caesens om het leven gekomen. De vijftiger werkte in de stadsbibliotheek van Kortrijk en was vooral bekend als belleman. De woning is volledig uitgebrand, meer dan vijftig andere buurtbewoners werden uit voorzorg geëvacueerd. Al zeker twee families die in aanpalende huizen wonen, zullen tijdelijk in een crisiswoning worden opgevangen. De oorzaak van de brand is nog niet bekend. “Het wordt ook erg moeilijk om die te bepalen aangezien de woning compleet verwoest is”, zo laat het parket weten.

Omstreeks 3 uur in de nacht van zondag op maandag ontstond er een zware brand vlak naast het Volksplein in Kortrijk. De hulpdiensten rukten in grote getale uit, maar het duurde toch tot 5 uur voor de brand onder controle was. De brand was bij aankomst van de brandweer al zo hevig dat ze het pand niet meer konden betreden. De vlammen sloegen immers al uit het dak bij huisnummer 27 in de Vooruitgangstraat. Via de bovenverdieping kon de brand zich verspreiden naar de aanpalende huizen.

Uiteindelijk verschaften de hulpdiensten zich toegang via aanpalende woningen en studentenkoten. Hulpverleningszone Fluvia riep meteen hulp in van extra manschappen. In totaal moesten minstens drie panden geblust worden. 52 mensen uit vier verschillende gebouwen werden geëvacueerd en naar het politiecommissariaat gebracht. Minstens een woning is volledig uitgebrand, minstens twee andere leden water- en rookschade. Waardoor de brand precies ontstaan is, is nog niet duidelijk.

Peter Caesens was in de regio vooral als belleman bekend.
Peter Caesens was in de regio vooral als belleman bekend.© Foto a-BWB

Bij de zware woningbrand viel één dodelijk slachtoffer. Peter Caesens, de 57-jarige bewoner van het huis waar de brand ontstond, werd omstreeks 9.40 uur dood teruggevonden op de eerste verdieping van de woning. De man is in Kortrijk bekend als de belleman en werkte in de bibliotheek van de stad Kortrijk op de cd-afdeling. Zijn woning, waar hij duizenden boeken verzamelde, noemde hij de ABIB, de Allesbehalve Ideale Bibliotheek. Het personeel van de Kortrijkse bibliotheek wordt opgevangen, in de bib zelf komt ook een rouwregister.

Buurtbewoner Bart Hanson kende slachtoffer Peter Caesens vrij goed.
Buurtbewoner Bart Hanson kende slachtoffer Peter Caesens vrij goed.© CLL

Buurtbewoner Bart Hanson, die zelf geëvacueerd werd, kende het slachtoffer goed. “Peter was een verwoed verzamelaar”, vertelt hij. “Hij was van mening dat oude boeken, papieren of brieven niet verloren mochten gaan. Zijn woning, die vroeger dienst deed als bakkerij, bouwde bij volledig om tot een gigantisch boekenrek. Er stond meer dan twee kilometer aan rekken in het huis. Op een bepaald ogenblik kwamen mensen van zelfs buiten de landsgrenzen er boeken en tijdschriften afleveren. Hij moest zelfs een paneel aan zijn deur hangen met daarop de vraag om geen dingen meer voor zijn deur achter te laten als hij niet thuis was.”

De brandweer bleef de hele voormiddag nablussen en wacht op een expert van het parket om de omgeving vrij te geven. Ze kunnen het huis niet betreden omdat het op instorten staat. De hele buurt rond het Volksplein bleef lange tijd afgesloten. Je rijdt best om langs de Doorniksewijk.

Het lichaam van Peter Caesens werd op de eerste verdieping van de woning gevonden.
Het lichaam van Peter Caesens werd op de eerste verdieping van de woning gevonden.© CLL

Enkele buurtbewoners mogen onder begeleiding van de brandweer de huizen betreden in de straat de niet getroffen werden door de brand.
Enkele buurtbewoners mogen onder begeleiding van de brandweer de huizen betreden in de straat de niet getroffen werden door de brand.© AN

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier