Beklijvende stille mars voor Saar Gevaert: “Het was stil, héél stil”

Op de stille mars werden witte ballonnen opgelaten. © STEFAAN BEEL
Redactie KW

De chiro van Gits organiseerde woensdag een stille mars voor Saar Gevaert. Het 15-jarige meisje uit Gits overleed vorige week donderdag nadat ze aangereden werd in de Bruggesteenweg.

Een 500-tal personen wandelden gisterenmiddag van aan de jeugdlokalen op domein ‘t Chringene tot aan de Bruggesteenweg, waar Saar Gevaert vorige week werd aangereden. De 31-chauffeur uit Aartrijke had gedronken en pleegde vluchtmisdrijf.

De Gitse gemeenschap reageerde geschokt op de gebeurtenissen. Chiro Gits, waar Saar lid van was, wou iets speciaals doen voor Saar en haar familie en organiseerde gisteren de stille mars. “Met dit initiatief willen we de ouders van Saar een hart onder de riem steken”, aldus Maaike Bruwier, hoofdleidster van de chiro.

Witte ballonnen

Onderweg werd halt gehouden aan het ouderlijk huis van Saar in Bergdal. Haar ouders, broer en zus en andere familieleden wandelden van daar uit mee naar de Bruggesteenweg. Onderweg werd even halt gehouden en werden witte ballonnen de lucht in gelaten. Een pakkende stilte viel over de Gitse velden. ” “Het was stil, heel stil. Toen de ballonnen de lucht in gingen was het heel emotioneel,” getuigt burgemeester Rita Demaré.

Zo'n 500 mensen stapten mee in de stille mars.
Zo’n 500 mensen stapten mee in de stille mars.© STEFAAN BEEL

Aangekomen bij de noodlottige plekken legden de familieleden bloemen neer bij een foto van Saar die er al enkele dagen hangt. Nadien zochten de vele leden van de chiro troost bij elkaar rond de foto. Heel wat emoties kwamen vrij nabij de plek waar hun vriendin aangereden werd.

Vanuit de Vrije Middelbare School, waar Saar les volgde, kwamen heel wat leerkrachten en leerlingen van het vierde jaar de familie steunen. “In onze school richtten we een rouwhoekje in, maar we vonden het toch belangrijk om ook hier vandaag aanwezig te zijn”, aldus directeur Willy Phlypo.

Het verlies van Saar valt ook zwaar bij de Chiro-vrienden.
Het verlies van Saar valt ook zwaar bij de Chiro-vrienden.© STEFAAN BEEL

Ook een grote delegatie van het gemeentebestuur was woensdagmiddag aanwezig met onder andere burgemeester Rita Demaré, OCMW-voorzitter Erwin Delbeke en Rik Debeaussaert. “De Gitse gemeenschap reageert geschokt, maar toont zich sterk door hier met zoveel mensen aanwezig te zijn.”

Stilte

Nadat er in verschillende groepjes een moment van stilte werd gehouden bij de foto van Saar keerden de rouwende groep terug naar jeugddomein ‘t Chringene. De ouders van Saar, die het gebaar van de Gitse chiro zichtbaar apprecieerden, bleven nog even op de fatale plek.

De familie van Saar legde bloemen neer aan de plaats van het ongeval.
De familie van Saar legde bloemen neer aan de plaats van het ongeval.© STEFAAN BEEL

Saar Gevaert wordt donderdag 24 december om 11 uur begraven in de parochiekerk van Gits.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier