Asbest vrijgekomen bij brand in Torhout

Redactie KW

Tijdens een hevige woningbrand in Torhout zijn asbestdeeltjes verspreid geraakt. Dat bevestigt de stad dinsdagavond. De brand is inmiddels geblust.

Kort na het uitbreken van de brand was er al een vermoeden dat er asbestdeeltjes konden verspreid geraakt zijn. Torhout nam geen risico en riep omwonenden meteen op om ramen en deuren dicht te houden. “Een eerste onderzoek wees uit dat een verspreiding van asbest in de vorm van roetdeeltjes kan voorgekomen zijn“, aldus burgemeester Kristof Audenaert (CD&V).

De brandweer onderzoekt op dit moment de roetdeeltjes in de buurt van de brand. Er is een zone ingesteld waar er roetdeeltjes met asbest kunnen voorkomen. Die zone bevindt zich in noordoostelijke richting van de Revinzestraat, daar waar de brand uitbrak.

Niet aanraken

De deeltjes die op de grond terechtgekomen zijn vormen geen gevaar wanneer ze niet aangeraakt worden. “Als de omwonenden roetdeeltjes vinden, dan vragen we hen om eraf te blijven. Ze kunnen dat melden en dan komt de politie of de brandweer kijken en ruimen indien nodig”, licht burgemeester Audenaert toe. “Er is een infopunt en een telefoonnummer opgericht dat vanaf woensdagochtend raadpleegbaar zal zijn.” Vanaf woensdag om 8.30 uur kunnen omwonenden terecht op info@torhout.be of 050/20.11.22.

De brand is inmiddels onder controle. Er vielen geen gewonden, maar de leegstaande villa brandde wel volledig uit. Over de oorzaak van de brand is er nog geen duidelijkheid.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.