Werknemer uit Torhout verliest twee vingers bij lossen van beton in Kortemark

© JH
© JH
Redactie KW

Een 52-jarige arbeider is maandagochtend gewond geraakt bij een ernstig arbeidsongeval op een bouwwerf in Kortemark. Bij een ongeluk met een betonmixer verloor de man uit Torhout volgens het arbeidsauditoraat twee vingers. “De schade valt al bij al mee, hij verloor vooral een kootje van zijn vinger”, zeggen collega-bouwvakkers.

Het arbeidsongeval gebeurde deze ochtend rond 10 uur op een werf in de Nieuwstraat in het centrum van Kortemark. Daar worden nieuwbouwresidenties neergepoot. De 52-jarige man, pompist bij spanbeton Chris Hollevoet uit Torhout, was net beton gaan leveren. Het ging om de laatste levering van de dag. De beton was reeds gegoten maar bij het opruimen ging het verkeerd.

“Hij werd geraakt door één van de gleuven op het einde van een betonmolen”, klinkt het bij arbeidsauditeur Filiep De Ketelaere. “Deze gleuf stond recht, doch is gekanteld en is met de scherpe rand terecht gekomen op de hand van het slachtoffer. Het slachtoffer verloor hierbij twee vingers en werd afgevoerd door het medisch urgentieteam naar het ziekenhuis. De betonmolen werd onder beslag gesteld voor verder nazicht.” Die is intussen alweer vrijgegeven.

Stom ongeluk

Volgens collega-bouwvakkers op de werf vielen de verwondingen nog mee. “De betongleuf achter de betonmixer was net opgeklapt en we stonden achter de betonmolen nog even te praten”, zeggen ze. “Opeens klapte die gleuf terug naar beneden. Recht op de hand van de pompist die in de buurt stond. Die randen van die gleuven zijn net messen. Gelukkig droeg hij handschoenen anders was de schade veel erger geweest. Nu is hij een kootje van een vinger kwijt en werd een tweede vinger ook ferm geraakt. We zijn eerst naar de dokter hier enkele huizen verder geweest en wachtten intussen op de ambulance en de MUG-dienst.”

“Dit is echt een stom ongeluk waar niemand iets aan kan doen. Niemand treft hier schuld aan. Die gleuf viel om een of andere reden plots terug naar beneden.”

Het arbeidsauditoraat stelde toch de dienst Welzijn op het Werk aan om na te gaan of er op een veilige manier werd gewerkt. Het arbeidsauditoraat Gent, afdeling West-Vlaanderen coördineert dit onderzoek.

(JH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier