Toegewijde koerman belandt onder vrachtwagen en sterft: “Hij was een spilfiguur binnen het bedrijf”

Hulp kon helaas niet meer baten.© BF
Hulp kon helaas niet meer baten.© BF
Bert Feys
Bert Feys Medewerker KW

De 48-jarige Nico Penninck uit Zwevezele belandde dinsdagmiddag tijdens controlewerken aan een vrachtwagen op zijn werk bij de firma Degroote Trucks en Trailers gedeeltelijk onder het voertuig. De werknemer geraakte zwaargewond en overleed in het ziekenhuis aan zijn verwondingen. “Als koerman was hij een spilfiguur in ons bedrijf.”

Onderhoudstechnicus Nico Penninck was dinsdagmiddag omstreeks 14.30 uur bezig met het uitvoeren van een controle van de remmen van een vrachtwagen die geparkeerd stond op de site van Degroote Trucks & Trailers langs Hille-Noord in Zwevezele. “Om een onbekende reden kwam het voertuig in beweging. De vrachtwagen reed de werknemer aan, die zich op dat moment onder het voertuig bevond”, aldus Filiep De Ketelaere van het Arbeidsauditoraat Gent afdeling West-Vlaanderen.

Bij het ongeval geraakte Nico Penninck zwaargewond. Enkele collega’s merkten Nico op en sloegen alarm. De hulpdiensten, waaronder een MUG-team en de brandweer, snelden ter plaatse. Al snel werd duidelijk dat de toestand van het slachtoffer heel ernstig was. De hulpdiensten ondernamen een reanimatiepoging, de werknemer werd in kritieke toestand overgebracht naar het ziekenhuis in Roeselare. Daar overleed hij aan zijn verwondingen.

Toegewijde koerman

De verslagenheid binnen het bedrijf is groot. “Nico was een ervaren werknemer. Hij werkte hier al zeventien jaar. Hij was een ongelooflijk toegewijde werknemer”, aldus Lieven Huys, verantwoordelijke logistiek binnen het bedrijf Degroote Trucks & Trailers. Als zogenaamde koerman ontfermde Nico zich over de vele vrachtwagens die toekwamen op het bedrijfsterrein.

“Hij was een spilfiguur binnen het bedrijf. Een taak was voor hem nooit te veel. Hij was ook altijd erg vriendelijk. Wanneer je hem zag, stak hij zijn hand op. Zag je hem twee minuten later, dan deed hij dat opnieuw.” Ook binnen het bedrijf is het onduidelijk wat er dinsdag precies fout gelopen is.

“Het was een wat kalmere dag en op die vrije momenten geeft Nico alle voertuigen netjes een plaats. Terwijl hij daarmee bezig was, merkte hij dat bij een van de vrachtwagens de remmen vast zaten. Een dergelijk probleem loste Nico wel vaker op. Het was voor hem een routinetaak. Wat er precies is misgelopen, weten we niet. Het overlijden van Nico is een serieuze klap voor het bedrijf, maar vooral voor zijn gezin is dit bijzonder erg.”

Vader van drie kinderen

Nico Penninck woonde op wandelafstand van het bedrijf waar hij werkte. Hij laat een vrouw en drie kinderen na. De Zwevezelenaar was ook een fervent motorrijder. Zo was hij lid van de plaatselijke motoclub De Vetpompe.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier