Rumbeekse aannemer sterft na val van dak: “Hij leefde om anderen te helpen”

Alexander, hier samen met zijn vriendin Delphine en zoontje Gaston.© BF
Alexander, hier samen met zijn vriendin Delphine en zoontje Gaston.© BF
Redactie KW

De 28-jarige Alexander Deryckere uit Rumbeke is zaterdag in het ziekenhuis in Brugge overleden aan zijn verwondingen na een val van een dak vorige week donderdag in Wingene. “In het ziekenhuis werd geapplaudisseerd als eerbetoon en dank”, klinkt het bij partner Delphine en broer Thomas.

De Rumbeekse aannemer Alexander Deryckere was donderdag omstreeks 11 uur aan het werk op het dak van een loods op de site Oosthoeve langs de Beernemsteenweg in Wingene. Daar voerde hij asbestwerken uit. “Wat er precies gebeurd is, is voor ons onduidelijk. Veel mensen blijven met vragen zitten”, aldus Delphine Vandevelde, levenspartner van Alexander. De jongeman viel plots van een hoogte van een viertal meter naar beneden. Zijn collega’s snelden onmiddellijk toe en gaven hem de eerste zorgen. Ter plaatse is men begonnen met de reanimatie van de jonge aannemer. “Alexander was onmiddellijk buiten bewustzijn, hij had een heel zwakke polsslag”, aldus zijn broer Thomas. De hulpdiensten snelden ter plaatse. Alexander werd in heel kritieke toestand overgebracht naar het ziekenhuis in Brugge. “Toen we in het ziekenhuis toekwamen en de artsen ons inlichtten, wisten we onmiddellijk dat het niet goed was. Toch hadden we nog een sprankeltje hoop”, aldus Thomas en Delphine. “Die hoop verdween echter toen we te horen kregen dat Alexander hersendood was.

Organen geschonken

Alexander werd aan een beademingstoestel gelegd. “Er werd beslist om bepaalde van zijn organen ter beschikking te stellen voor donatie. Zijn leven stond in het teken van anderen helpen. Dat heeft hij nu ook nog kunnen doen .” Alexander werd vrijdag door drie onafhankelijke artsen hersendood verklaard, een procedure die telkens toegepast wordt om zeker te zijn van de diagnose. “De familie is nog dag en nacht bij hem gebleven. Hij was nooit meer alleen. Zaterdagochtend om 8.30 uur hebben we hem moeten afgeven.” Zaterdagochtend werd de Rumbekenaar geopereerd om zijn organen te schenken. “Vanaf de kamer van de intensieve zorgen tot aan de deurlift werd geapplaudisseerd als eerbetoon en dank”, klinkt het bij Thomas en Delphine.

Een echte ‘beir’

Alexander Deryckere werkte als zelfstandige en had een eigen bedrijf in bouwwerken. “Je moest met twee zijn om hetzelfde werk dat hij verzette te verrichten. Het was een echten beir . Hij werkte dag in, dag uit en was heel erg gedreven. Hij had onlangs nog een nieuwe vrachtwagen gekocht. De toekomst lag voor hem, maar in een fractie van een seconde is die plots helemaal weg”, aldus zijn schoonvader Marc Vandevelde, die erg opkeek naar zijn schoonzoon. “Alexander was een erg harde werker, maar maakte ook de nodige tijd vrij om plezier te maken en te zorgen voor zijn gezin.”

Bouwen aan toekomst

Alexander Deryckere was al tien jaar samen met zijn vriendin Delphine Vandevelde. Samen hebben ze een zoontje van 22 maanden oud, Gaston. “Alexander had geen hobby’s, hij genoot ervan om te bouwen aan iemand zijn toekomst”, aldus Delphine. “Hij stond altijd klaar voor anderen, niets was hem te veel. Gaston betekende alles voor hem.” Na een lange werkdag kon Alexander ook genieten van een werkmanspintje met de collega’s. “Hij was zo ongelofelijk trots op wat hij al had bereikt in zijn jonge leven. Een prachtige zoon, een goede relatie, een goed draaiende firma, een loods en huis om van te genieten”, aldus zijn broer.

Uitvaartplechtigheid thuis

De uitvaartplechtigheid voor Alexander Deryckere zal door de huidige coronacrisis doorgaan in intieme kring. De familie kiest ervoor om de uitvaart thuis te laten doorgaan, op de plaats waar Alexander zo graag was. De familie wil graag ook nog enkele mensen bedanken voor hetgeen ze voor Alexander hebben betekend. “De hulpdiensten en het verzorgend personeel hebben er alles aan proberen te doen om Alexander nog te redden. Met zijn collega’s heeft hij de voorbije jaren een fantastische tijd gehad. En na het werken kon hij steeds rekenen op een familie die steeds voor hem klaarstond.” (BF)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier