“Papa was een enorme leutemaker. We zullen hem enorm missen”

Redactie KW

De 53-jarige Geert Ramboer uit Diksmuide, arbeider bij de firma Vandezande, is maandagmiddag op tragische wijze verongelukt in Ooigem. In het pompgebouw nabij het sluizencomplex viel hij in een 8 meter diepe koker. “We weten niet wat er papa is overkomen. Maar we zullen hem hard missen, hij was een echte leutemaker”, zucht zijn zoon Kenzy.

Maandag in de namiddag kreeg de familie van Geert plots het schokkende nieuws te horen. De politie was langsgeweest bij Marleen, de partner sinds jaren van Geert en bij zijn ex-partner Carolina en hun twee zonen Kenzy (24) en Kevin (27).

“Ik moest onmiddellijk naar huis komen, want er was iets ergs gebeurd met papa”, doet Kenzy namens de familie het relaas. “De politie vertelde dat papa in een diepe put was gevallen. Daarin stond een ladder. Hij had er een waterpomp geïnstalleerd en ging boven nog rubbers inspecteren. Dan moet hij gevallen zijn. Is hij uitgegleden of werd hij onwel? We weten het niet.”

Acht meter gevallen

Enkele medewerkers van de firma Vandezande uit Diksmuide, gespecialiseerd in onder andere vijzelpompen, waren rond 13.30 uur volop bezig in het pompgebouw nabij het sluizencomplex in Ooigem. In dat gebouw staan vier grote kokers met daarin pompen die er mee voor zorgen dat het waterpeil van het kanaal Roeselare-Leie en de Leie op gelijke hoogte komt te staan zodat schepen verder kunnen varen. Uit een van de kokers werd de pomp gehaald om die te reinigen en mogelijk te vervangen.

Tijdens die werken liep het voor Geert plots helemaal verkeerd. Zijn collega’s hoorden een lawaai, maar wisten niet onmiddellijk wat er gaande was. “Zij vonden hem ook niet onmiddellijk terug”, bevestigt het arbeidsauditoraat. Kort daarna werd duidelijk dat hun collega een zware val had gemaakt. “Hij viel acht meter omlaag”, bleek uit de bevindingen van de arbeidsauditeur. Ondanks de interventie van een mugteam en de brandweer met een duikteam kon geen hulp meer baten. Geert was op slag dood.

Doet enorm veel pijn

Voor de familie van Geert komt zijn overlijden hard aan. “Het is heel moeilijk voor ons, dit doet heel veel pijn”, zegt Kenzy. “Papa was een harde werker, maar ook een echte leutemaker. Hij stond ook voor iedereen klaar om te helpen. Eigenlijk kunnen we amper geloven dat hij er niet meer is.”

“We kunnen amper geloven dat hij er niet meer is”

“Papa had eigenlijk ook altijd plannen. Wat we zouden doen volgende week, wat we zouden doen in de zomer. Hij genoot echt van het leven. De band met mama was ook nog altijd goed. We konden zo hard lachen met elkaar. Het doet nu extra veel pijn omdat we elkaar door de coronacrisis minder hebben gezien dan we zelf wilden. En nu dit. We kunnen het amper bevatten.”

Harde werker

Ook voor de collega’s bij Vandezande, waar Geert al 30 jaar een gerespecteerde en harde werker is komt het overlijden zeer hard aan. Dat is ook het geval voor de dienst Vlaamse Waterweg waarvoor de werken werden uitgevoerd.

“Dit is een heel tragisch ongeval”, aldus Liliane Stinissen, woordvoerster van de Vlaamse Waterweg. Voor de hulpdiensten werd het maandagmiddag nog een heel moeilijke opdracht om het lichaam van de man uit de koker te halen.”

Er wordt nog verder onderzoek gevoerd naar het ongeval door het arbeidsauditoraat. Het toezicht welzijn op het werk, een deskundige en een wetsdokter werden aangesteld om de omstandigheden van het ongeval te onderzoeken. (Jelle Houwen)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.