Ouders overleden Robbe (18) kapot van verdriet: “De toekomst lachte hem toe”

Robbe Vandecasteele.© GF
Robbe Vandecasteele.© GF
Redactie KW

Het arbeidsongeval waarbij de 18-jarige Robbe Vandecasteele uit Oostduinkerke maandag om het leven kwam, laat diepe sporen na bij zijn vader Bart (45), moeder Anja (45) en jongere broer Tibo (12). Robbe stierf door elektrocutie op zijn stageplaats. “Hij had de toekomst voor zich. Tot het maandag abrupt stopte”, zeggen Bart en Anja aangeslagen.

Het leek maandag een gewone stagedag bij chocoladebedrijf Baronie in Veurne zoals Robbe die de afgelopen drie weken kende. Rond 16.15 uur wachtte zijn mama hem op de parking op, maar de jongeman daagde niet op. Plots kwamen de hulpdiensten het bedrijf opgereden en werd mama Anja door de politie ingelicht. Robbe bleek rond 16.30 uur door twee collega’s levenloos te zijn aangetroffen in een klein gebouwtje waar de elektrische installatie zit. Er kon geen hulp meer baten. De jongeman stierf door elektrocutie, maar de precieze omstandigheden worden nog onderzocht.

Karatekid

Het overlijden van Robbe laat zijn familie en vrienden zwaar aangeslagen achter. “We zijn echt kapot van verdriet”, zuchten papa Bart en mama Anja. “Robbe was een hele lieve en timide jongen. Dit heeft hij absoluut niet verdiend. Hij was hard aan het werken aan zijn toekomst en die zag er rooskleurig uit. Zijn stage was goed verlopen en woensdag zou het zijn laatste dag zijn. Hij had ook al besloten dat hij na het zevende jaar verder zou studeren. Hij wou computerprogrammeur worden en zou zaterdag nog naar een infodag gaan. Hij had ook een vriendinnetje leren kennen in Nederland en zou in juli met haar afspreken. Hij had zo veel mooie toekomstplannen. Tot maandag alles stopte.”

Woensdag zou het zijn laatste stagedag geweest zijn, en hij had al beslist verder te studeren

Een van Robbes grootste passies was het beoefenen van karate. Dat werd hem met de paplepel meegegeven door papa Bart die trainer is in hun eigen club Kadgamala in Koksijde en Oudenburg. “Toen hij 4 jaar was, is Robbe voor de eerste keer meegegaan”, herinnert Bart zich. “Eerst was hij zowat onze mascotte, maar snel bleek dat hij interesse had. Én dat hij talent had ,want Robbe zou nu voor de zwarte gordel gaan. Ook die droom is nu verbroken. We kunnen soms amper bevatten dat onze lieve jongen er niet meer is. Ook zijn broer Tibo is er helemaal kapot van. We zullen hem zo ongelofelijk hard missen.”

Rouwhoekjes in scholen

Robbe studeerde aan het ’t Saam campus Cardijn in Diksmuide, het vroegere VTI. Hij liep er sinds het derde middelbaar school en zat nu in zijn zevende jaar elektrische installaties. “We stonden allemaal perplex, toen we maandagavond het nieuws hoorden”, zegt directeur Bart Laleman, die zelf door Baronie werd verwittigd. “We hielden meteen crisisberaad. Normaal was er vandaag een daguitstap gepland: een fietstocht met de derde graad in de regio. Die werd geannuleerd. We gaven de leerlingen de keuze of ze op school wilden zijn om te praten, maar de leerlingen kozen ervoor thuis te blijven. Intussen hebben we een rouwhoekje ingericht met een foto van Robbe. Woensdag schakelen we terug over op voltijds onderwijs en houden we met de hele school een bezinningsmoment. We zijn allemaal heel hard aangedaan door het overlijden van Robbe.” Ook de Gemeentelijke Basisschool in Koksijde waar Robbe de lagere school volgde richtte een rouwhoekje in.

Onderzoek

Het onderzoek naar de omstandigheden van het arbeidsongeval loopt. De plaats aan Baronie is nog steeds in beslag genomen. Het arbeidsauditoraat stelde een wetsdokter en technisch deskundige aan. (JH)

Robbe (rechts) met zijn vader en jongere broer.© GF
Robbe (rechts) met zijn vader en jongere broer.© GF

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier