https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Landbouwers zitten drie kwartier gevangen in landbouwmachines in Diksmuide

Door stroomkabels die op de machines terechtkwamen, was er gevaar voor elektrocutie en moesten de landbouwers in hun machines blijven zitten. © JH
Redactie KW

Twee landbouwers zaten in Diksmuide deze middag drie kwartier lang gevangen in hun grote landbouwmachines toen een van hen een elektriciteitspaal aanreed en de stroomkabels op hun machines terechtkwamen.

Het ongeval gebeurde ‘s middags rond 12.40 uur toen twee grote landbouwmachines, die gebruikt worden om bonen van het land te halen, in de Pluimstraat in Diksmuide reden. De twee machines reden van de stad weg toen de voorste chauffeur plots te veel uitweek en een elektriciteitspaal aanreed. Die knakte daardoor af.

“En daardoor kwam een stroomkabel en de kabel van de distributie over de landbouwmachine terecht”, zegt kapitein Filip Vandenberghe van post Diksmuide. “Ook de achteropkomende identieke machine werd geraakt door de tractor.”

Gevaar voor elektrocutie

“Het ging om een stroomkabel met laagspanning maar het gevaar op elektrocutie bij uitstappen is groot. Ook wij kunnen hen niet bevrijden zolang er stroom op de kabel zit. Naderen met onze metalen ladders is geen optie. In de landbouwmachine zit je door de rubberen banden wel veilig.”

“Voor de chauffeurs zat er niets anders op dan te wachten tot alles veilig was. Zij konden rustig hun boterhammen opeten binnen en moesten 45 minuten geduld oefenen. Fluvius kwam ter plaatse om de stroomtoevoer af te sluiten en pas dan konden ze bevrijd worden.”

De brandweer assisteerde Fluvius daarna nog met het verwijderen van de stroomkabels. Daarna werd de paal nog vervangen. Door het incident zat de buurt rond de Pluimstraat wel een tijdlang zonder stroom. (JH)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.