Arbeiders gedeeltelijk bedolven in werfput in Beveren-Aan-Den-IJzer

Aan het Sint-Brigidaplein in Beveren-Aan-Den-IJzer raakten twee arbeiders gewond toen een werfput waarin ze stonden gedeeltelijk instortte.© Jelle Houwen
Aan het Sint-Brigidaplein in Beveren-Aan-Den-IJzer raakten twee arbeiders gewond toen een werfput waarin ze stonden gedeeltelijk instortte.© Jelle Houwen
Redactie KW

Bij een arbeidsongeval in Beveren-Aan-Den-IJzer nabij Alveringem zijn maandagmiddag 22 februari twee arbeiders gewond geraakt. De drie meter diepe werfput waarin ze werkten, stortte plots in. “Ze waren tot aan hun borstkas bedolven maar konden bevrijd worden”, zegt commissaris Toon Fonteyne van politiezone Spoorkin.

Het ongeval gebeurde rond 16 uur aan het Sint-Brigidaplein vlakbij de kerk. Daar zijn momenteel wegenwerken aan de gang waarbij nieuwe riolering wordt geplaatst.

De twee arbeiders stonden op het moment van het ongeval in de werfput om de plaats te bepalen waar de nieuwe rioleringsbuizen moeste liggen. De bouwput is er zo’n drie meter diep. “Plots zijn de wanden van de put daarbij ingestort”, zegt commissaris Toon Fonteyne van politiezone Spoorkin.

Arbeiders zaten geklemd

“We kregen melding dat er zich twee arbeiders in de put bevonden en zij bedolven waren met aarde tot ter hoogte van de borstkas. Ze konden zichzelf niet bevrijden en zaten geklemd. Zowel de politie, de brandweer, een ziekenwagen en een MUG snelden ter plaatse.”

“De brandweer slaagde erin om beide arbeiders vrij te graven. Een van hen liep zwaardere verwondingen op met verschillende breuken. Een ander hield er vooral zware kneuzingen aan over. Het gaat om vijftigers uit Poperinge en Langemark-Poelkapelle. Ze werden voor verzorging naar het ziekenhuis in Ieper gebracht maar verkeren niet in levensgevaar.”

Geen extra onderzoek

Na contact met het parket werd beslist om de plaats een uur lang in beslag te nemen voor verder onderzoek. Daarbij deed de politie de nodige vaststellingen. Uiteindelijk besliste het parket om geen extra onderzoek ter plaatse te voeren omdat de omstandigheden voldoende duidelijk waren.

De brandweer slaagde erin om beide arbeiders vrij te graven

Of er nog een verder onderzoek komt of alle veiligheidsvoorschriften werden nageleefd is niet duidelijk. Eveneens is niet duidelijk hoe het kon gebeuren dat de randen van de bouwput plots instortten en daarbij een grote hoeveelheid aarde op de arbeiders terecht kwam. Wat wel zeker is, is dat beide mannen veel geluk hebben gehad en door de brandweer snel bevrijd konden worden. (JH)

Lees meer over:

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.